Доступність посилання

ТОП новини

Європейський дослідник: «Саміт ЄС не вирішив косовське питання, але лідери ЄС майже дійшли згоди»


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Саміт ЄС у Брюсселі минулої п’ятниці не приніс жодних конкретних результатів щодо вирішення конфлікту у Косові, зазначив дослідник Центру європейської політики Томас Ванхауверт в інтерв’ю Радіо Свобода. Водночас експерт назвав найважливішим те, що стосовно питання Косова лідери ЄС майже дійшли згоди, за винятком Кіпру і Румунії, які будуть відмовлятися від визнання незалежності Косова.

Т.В.: Я думаю, ситуація значно відрізняється від ситуації на початку 90-х років, коли Євросоюз був занадто слабким, щоб досягти консенсусу щодо питання Балкан. Я вважаю, це слід особливо відзначити, тому що зараз буде більш контрольований перехід до вирішення конфлікту у Косові. На мою думку, це найважливіше.

Р.С.: Всім відомо, що Росія виступає категорично проти незалежності Косова. Чи можливо врегулювати це питання з Москвою?

Т.В. Зустріч Ради безпеки ООН відбудеться цієї середи, 19 грудня. Я думаю, нову резолюцію на цій зустрічі не ухвалять. Тож місія матиме продовжувати роботу в рамках резолюції Ради безпеки № 1244. Росія, звичайно, не визнає незалежність Косова. І той факт, що резолюція 1244 продовжуватиме існувати, призведе до того, що Програмі розвитку ООН буде важко взяти на себе обов’язки Місії ООН у Косові у цивільній галузі, в цивільній імплементації мирної угоди.

Р.С.: Деякі політики у Євросоюзі виступають проти незалежності Косова. Приміром, певні бельгійські франкомовні політики побоюються, що це спровокувало б сепаратистські настрої у Бельгії. Чи Ви думаєте, що незалежність Косова принесе деякі проблеми в певні країни ЄС?

Т.В.: Так, це, звичайно, можливо. Я не думаю в першу чергу про Бельгію. Але що може трапитися, так це те, що збільшиться напруження, наприклад, у Македонії – між македонським і албанським населенням. Незалежність Косова також може спровокувати подальше напруження у Туреччині між турками і курдами, у Болгарії між турками і болгарами. Це також може мати вплив на ситуацію у Країні басків в Іспанії. Тож напруження можливе, це так.

Р.С.: Якщо уявити, що Косово все ж таки отримає незалежність, які будуть його шанси вступити до Євросоюзу?

Т.В.: Косово ніколи не зможе подати заявку на вступ до ЄС, якщо його не визнають як державу. І через це ми потребуємо згоди Росії. І якщо Росія заперечить незалежність Косова в Раді Безпеки ООН, тоді Косово не матиме жодного шансу на вступ до ЄС. Але якщо Косово одержить незалежність, і це буде визнано міжнародною спільнотою, тобто Радою безпеки ООН, тоді Косово зіткнеться з багатьма проблемами, щб пристосувати свою ситуацію до норм і стандартів Євросоюзу. У цьому разі, на мою думку, Косову буде необхідно 10 років, щоб покращити загальну ситуацію, досягти стабільності, зміцнити верховенство права, боротися з корупцією. Косово стоїть перед багатьма викликами в цій галузі.

Матеріали до теми:

• Питання статусу Косова було в центрі уваги сьогоднішнього саміту ЄС • Пересічним сербам не до Косова • Більшість країн ЄС за «скоординоване» проголошення незалежності Косова • Завершені переговори про майбутній статус Косова • Міжнародні посередники не знайшли «універсального» рішення щодо Косова
XS
SM
MD
LG