Доступність посилання

ТОП новини

Голосування руками: європейська практика чи партійна диктатура?


Тетяна Ярмощук Київ, 17 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наскільки демократичною є зміна голосування процедури за кандидатуру Прем’єр-міністра? І чи може цей прецедент стати традицією для українського парламентаризму?

Ціна Прем''єра — один голос
(AFP)
Ідея змінити процедуру голосування за Прем’єр-міністра у Коаліції з’явилася тиждень тому, після першого голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко на цю посаду. Тоді, щоб очолити уряд їй не вистачило одного голосу. Депутати-коаліціянти запевняють, що вони тиснули на кнопки, але електронна система для голосування не спрацювала.

Президент Ющенко заявив, що зміна процедури обрання Прем’єр-міністра повністю відповідає демократичним нормам. Голосування руками, на думку глави держави, є чіткою демонстрацією підтримки або несхвалення кандидатури Юлії Тимошенко на посаду керівника уряду. І результати цього голосування буде вже неможливо поставити під сумнів.

Голосування руками – не рідкість для демократичних країн

В європейських країнах використовується як електронна система голосування, так і інший публічний спосіб, каже представник Блоку Юлії Тимошенко Володимир Полохало. Наразі, за його словами, річ в іншому.

Володимир Полохало: «Там дуже важливо, незалежно від способу, що той чи інший кандидат говорить або «ЗА», або «ПРОТИ», або «УТРИМАВСЯ». Якби виходити з європейських традицій, то коли відбувалося голосування за Прем’єр-міністра, а депутати говорили, що їхні голоси не враховані, то у будь-якому європейському парламенті було б все миттєво врегульовано в інший спосіб голосування. Натомість ми побачили миттєве бойкотування Партією регіонів трибуни і самого спікера парламенту».

Процедура голосування руками не суперечить регламенту Верховної Ради, і не є рідкістю для демократичних країн, однак сьогодні це виглядає, як тиск на депутатів, зазначає Леонід Кожара, представник Партії регіонів.

Леонід Кожара «Звичайна процедура, якою ми раніше голосували за Прем’єр-міністра, передбачає натискання кнопок. А те, що буде відбуватися завтра, має вигляд нібито тиску на депутатів. Але при цьому немає прямої суперечності до регламенту. Також ця процедура відома і в парламентах інших країн, і в Європі, і в США. У Сполучених Штатах дуже часто встає конгресмен чи сенатор, і шляхом вставання чи підняття руки вони голосують «ЗА» чи «ПРОТИ». «Вимоги до кожного депутата щодо відкритості дуже підвищуються»

Процедура голосування руками має усі шанси прижитися в українському парламентаризмі, переконаний політичний експерт Сергій Таран: «Потрібна політична відповідальність за те, що відбувається в країні. А політична відповідальність означає дуже чітку позицію політичної партії чи групи, кожного окремого депутата. Є ще й суб’єктивний чинник. Зараз різниця між більшістю та меншістю у Верховній Раді дуже незначна. За таких умов, звичайно, вимоги до кожного депутата щодо відкритості дуже підвищуються».

Тим часом, фахівці продовжують з’ясовувати, що саме сталося із системою «Рада» минулого вівторка. Завтра ж відбудеться друге голосування за Прем’єра – вперше в історії Незалежної України шляхом підняття рук.

Матеріали до теми:

• Довга дорога до влади Юлії Тимошенко • Президент Віктор Ющенко: Партія регіонів і БЮТ затягують процес обрання прем''єр-міністра та уряду •&nbsp Верховна Рада вирішила провести 18 грудня голосування щодо Прем’єра, формування нового Кабміну відкритим поіменним шляхом •&nbsp Чого хочуть партії? • Торги відбулися! Голосування за Тимошенко призначене на вівторок
XS
SM
MD
LG