Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки правління нового уряду Польщі. Протистояння між прем’єром і президентом триває. (Огляд польської преси)


Єва Поштар Варшава, 17 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У понеділок польська преса зосереджується на черговому етапі політичного конфлікту між президентом та прем''єр-міністром. Коментатори, серед іншого, звертають увагу і на те, що Росія лякає Польщу новою світовою ядерною війною.

У Польщі розпалюється черговий політичний конфлікт між президентом Лехом Качинським і прем’єр-міністром Дональдом Туском, зазначає щоденник «Газета виборча». Річ у тому, що уряд має намір до жовтня наступного року вивести 900 польських вояків з Іраку. Натомість президент до кінця цього року збирається підписати указ стосовно продовження польської військової місії в Іраку. Однак за конституцією зміст документу схвалює уряд та передає на підпис Леху Качинському. У випадку, коли президент не підпише пропонованого йому документу, польський військовий контингент 31 грудня втрачає мандат. Це означатиме негайний вихід вояків із Іраку. Це була б просто втеча, наголошують польські коментатори. «Газета виборча» наголошує, що з Іраку вже вийшли військові контингенти більшості держав колишньої міжнародної коаліції, у тому числі і України.

«Газета виборча» задумується над майбутнім Євросоюзу. Щоденник вважає, що колишній президент Лех Валенса має шанс стати польським кандидатом на участь у Комітеті мислителів, який після ухвалення Трактатів про реформи ЄС мав би опрацювати шляхи розвитку Євросоюзу.

Щоденна газета «Дзєннік» підбиває підсумки першого місяця роботи уряду Дональда Туска. Як констатує видання, новий уряд надалі користується великою популярністю в суспільстві. Його підтримує понад 50 відсотків поляків. Позитивній оцінці уряду не зашкодив ані політичний конфлікт з президентом Лехом Качинським, ані критика починань уряду з боку опозиції. Поляки найкраще оцінюють закордонну політику нової влади.

Найсерйознішим викликом для польського уряду буде переконати поляків народжувати більше дітей, вважає щоденник «Polska.The Times». Газета посилається на найновіші результати соціологічних опитувань, які свідчать, що 70 відсотків поляків не планують народжувати дітей у близькому майбутньому. Дотеперішня політика польських урядів зазнала краху, вважає щоденник «Polska. The Times». Не допомогло ані продовження відпусток матерям з догляду за дитиною, ані виплата так званих «пелюшкових» – грошової допомоги на дитину. Польське суспільство стоїть перед загрозою старіння, застерігає газета. Це відбувається, незважаючи на те, що поляки відчувають наслідки економічного зростання та зменшення безробіття. Може, саме тут криється причина кризи, запитують польські коментатори.

Щоденник «Жечпосполіта» особливу увагу приділяє реакції Москви на проект розташування в Польщі та Чехії елементів протиракетної оборони. Щоденник повідомляє, що Польща та Чеська Республіка обурені заявою керівника генштабу російської армії генерала Юрія Балуєвського, який у суботу не виключив можливості світової ядерної війни у випадку встановлення у Європі елементів системи ПРО.

Як повідомляє «Газета виборча» неподалік Щеціна створено перший у Польщі центр боротьби з сатаною. Священики та лікарі-психіатри надаватимуть допомогу особам, свідомістю яких заволоділи темні сили, демони. «Люди за всяку ціну прагнуть щастя, любові, влади. Щоб цього досягти, вони вдаються до магії, ворожіння, чаклування. У цьому полягає небезпека поневолення даної особи демонами», – сказав журналістам керівник центру отець Анджей Трояновський.
XS
SM
MD
LG