Доступність посилання

ТОП новини

Старі квартали Львова вражають іноземців занедбаністю


Галина Терещук Львів, 16 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З-поміж Одеси, Чернівців та Львова представники німецького уряду обрали Львів для реалізації проекту щодо порятунку пам’яток архітектури у центральній частині міста. Львів отримає фінансову допомогу від Німеччини, якщо міська влада гарантуватиме реалізацію проекту. Подібні проекти німецький уряд уже втілює у двох румунських містах. Але чи готовий Львів рятувати свою історичну спадщину?

Німецька делегація Міністерства економічної співпраці ознайомилась із центральною частиною Львова, зокрема із будинками та дахами, які перебувають у поганому стані. А ще німецьких експертів здивували брудні львівські дворики. Проект допомоги німецького уряду передбачає комплексний порятунок пам’яток.

Начальник управління охорони історичного середовища Львова Лілія Онищенко зазначила: «Має бути вирішено все, починаючи від пивниць і закінчуючи дахом, внутрішнім подвір’ям, офіциною, також можливо проходами як між площею Ринок і вулицею Театральною. Кварталові має бути надано нове життя»

Мерія Львова має шукати різні джерела фінансування

Загалом для України на реалізацію різних програм, таких як підтримка малого та середнього бізнесу, енергозбереження, відновлення старої частини Львова, німецький уряд виділяє на наступні роки 22 мільйони євро. Скільки саме з цієї суми піде на порятунок історичної спадщини, невідомо. Для прикладу, протягом 7-ми років у румунському містечку Сібіо, яке за площею менше від Львова, освоєно 100 мільйонів євро для відновлення старих кварталів міста. Нині Сібіо оголошене культурною столицею Європи. Однак місцева влада шукала й інші джерела фінансування, окрім німецької допомоги. Одним із них було пільгове кредитування для порятунку пам’яток архітектури. В Україні немає жодного історичного об’єкту, на який будь-який банк надав би пільговий кредит, щоб лише врятувати перлину архітектури.

«Усе залежить від бачення і волі міста Львова...»

Експерт торгово-промислової палати Стефан Миронюк зауважив: «На першому етапі фінансової допомоги німецького уряду були консультації, на другому – уже залучення значних коштів, зокрема пільгові кредити. Власники мають розуміти, якщо проводяться реставраційні роботи, то це і на їхню користь. Усе залежить від бачення і волі міста Львова, а німецька сторона готова це підтримати, всебічно і довготривало підтримувати місто».

Упродовж наступного року українські та німецькі фахівці спільно мають розробити проектну документацію споруд середньовічного міста. Тим часом, мерія й досі не розробила детальний опис усіх історичних пам’яток Львова, де була б і їхня історія, стан споруд, перелік необхідних реставраційних робіт, а ще вказана сума грошей, які потрібні для порятунку історичної спадщини старовинного Львова.
XS
SM
MD
LG