Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїльський «чорний трансплантолог» Міхаель Зіс залишатиметься під вартою в Донецьку


Тарас Москалюк Донецьк, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Апеляційний суд Донецької області сьогодні залишив під вартою ізраїльського трансплантолога Міхаеля Зіса. Дві держави – Ізраїль та Молдова – вимагають екстрадиції Зіса, звинувачуючи його у незаконих операціях пересадки нирок, зокрема на базі Донецького медичного центру транплантології. Наприкінці жовтня Зіса затримали в Донецьку. Увесь цей час він очікував вирішення своєї долі у Донецькому слідчому ізоляторі. Але минулого тижня Міхаеля Зіса вирішив було звільнити Ворошиловський районний суд Донецька.

Апеляційний суд Донецької області скасував нині рішення суду нижчої інстанції та залишив Міхаеля Зіса під вартою. Суддя не погодився з мотивуванням своїх колег.

У Ворошиловському райсуді Донецька наполягали, що дії ізраїльського лікаря не підлягають покаранню в Україні. Перед українським законом він чистий, адже в Україні можна пересаджувати органи від людей, які не є родичами хворого. За подібні ж дії в Ізраїлі можна потрапити за ґрати.

Суддя Апеляційного суду Донецької області Василь Огурецький стверджує, що обґрунтоване саме його рішення.

«Зіс обґрунтовано був узятий під варту для забезпечення його видачі правоохоронним органам Республіки Молдова, згідно із запитом цієї держави. Підстава для звільнення відсутня. (Ворошиловський) суд вийшов за межі компетенції, оскільки це питання є компетенцією органів Республіки Молдова», – вважає суддя.

Наприкінці жовтня Міхаеля Зіса затримали співробітники обласного Управління боротьби з торгівлею людьми. Рішення обласного суду вони підтримують.

Із погляду України ніхто не винен, але колегам за кордоном допоможуть

Для міліції неважливо, чи скоював затриманий злочини на території України. Якщо його видачі вимагають дві держави – Ізраїль та Молдова, – то мають виконати запити іноземних колег.

Але, за словами заступника начальника відділу Управління боротьби з торгівлею людьми УМВС України в Донецькій області Андрія Нєбтова, українські правоохоронці не мають претензій ані до Зіса, ані до донецьких лікарів.

«Усі документи, які ми маємо, вже вивчені. Проведені слідчі дії. Ми не маємо підстав вважати, що хтось із наших лікарів займався злочинною діяльністю, а саме порушував наш закон про трансплантацію», – каже правоохоронець.

У Міхаеля Зіса ще є 10 днів, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду Донецької області та рішення Генеральної прокуратури про екстрадицію його до сусідньої держави.

Прокурор Донецької обласної прокуратури Сергій Лісняк здивований діями Ворошиловського районного суду. За його словами, він не розуміє, з яких причин у цьому суді ухвалили «чергове рішення, яке не відповідає законові». Тим більше, що 5 грудня Генеральна прокуратура вже вирішила видати Зіса молдовським правоохоронним органам, додає прокурор.

Журналістам не вдається поспілкуватися з фігурантом справи та його адвокатом уже майже три місяці.
XS
SM
MD
LG