Доступність посилання

ТОП новини

Троянди та шипи нового уряду


Тетяна Ярмощук Київ, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Новопризначеним віце-прем’єрам і міністрам не випадає довго відходити від учорашніх святкувань. Сьогодні о 15-й Юлія Тимошенко збирає перше засідання свого Кабінету Міністрів.

Троянди були вчора, від сьогодні – здебільшого шипи. Урядові Тимошенко доведеться битися навіть не на двох фронтах, а радше – у справжньому оточенні. Газ і вантаж передвиборних обіцянок, гнилі труби і зубасті опоненти…

Втім дехто вважає, що команді Тимошенко легше бути дієздатною, ніж у 2005 році. В її активі більш сконсолідована урядова команда – за винятком хіба що відвертої противаги в оборонному відомстві, – а також досвід.

Політолог Олександр Дергачов каже, що ці передумови є набагато кращими, ніж раніше, але загальна ситуація залишається надзвичайно складною: «Важко пророкувати, що уряд матиме оперативну підтримку і з боку депутатів, і з боку влади на місцях. Ну і зрештою подивимося, яку роль відіграватиме опозиція».

На «російському напрямку» на зміни не чекають, США стримано оптимістичні

На євроінтеграційному напрямі у Юлії Тимошенко вірний соратник – Григорій Немиря; на російському… Втім, на російському щось змінити було б важко будь-кому, каже в інтерв’ю Радіо Свобода московський політичний експерт Станіслав Белковський.

«Якісних змін в українсько-російських відносинах за прем’єрства Тимошенко не буде. Сучасна російська еліта, і Президент Путін, і його наступник Медведєв більше не розглядають Україну як політичного партнера на пострадянському просторі, а вважають Україну переважно споживачем та транзитером російських енергоносіїв. Така концепція була сформована після Помаранчевої революції, після принизливої поразки Владіміра Путіна та Кремля. І в цьому сенсі для Кремля не є таким важливим, хто очолює уряд у Києві», – вважає російський політолог.

Сполучені Штати зустрічають друге прем’єрство Юлії Тимошенко зі стриманим оптимізмом. Посол США в Україні Вільям Тейлор в інтерв’ю Радіо Свобода був вишукано-дипломатичним.

«Думаю, відносини між США та Україною і надалі будуть дуже тісними. США та решта міжнародної спільноти задоволені, що українці зробили перший крок на шляху реформування нового уряду. Сподіваємося, це буде міцний уряд, який буде спроможним просувати реформи і проводити проєвропейську політику», – каже американський посол.

Учора Верховна Рада підняттям рук обрала Юлію Тимошенко Прем’єр-міністром. Повернувшись до керівництва урядом після 26-місячної перерви, вона не приховує: у найближчій перспективі від неї слід очікувати цілої низки кадрових змін і рішучих дій.
XS
SM
MD
LG