Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть успішними нинішні дебати в ООН щодо Косова?


Людмила Ваннек Прага, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У засобах масової інформації називали 19 грудня днем, який може вирішити долю Косова. Цього дня у Раді Безпеки ООН почалися дебати на тему: бути провінції незалежною чи залишатися у складі Сербії.

Лідери Сербії і Косова переконуватимуть Раду Безпеки кожен у своєму: прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца висуває аргументи про те, що Косово має залишитись сербським, а президент провінції Фатмір Сейдіу відстоює на закритому засіданні незалежність провінції. Потім, вислухавши всі сторони (зокрема доповідь «трійки» – міжнародних посередників від Євросоюзу, США та Росії), ситуацію прокоментує Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. Такими є плани дебатів.

Напередодні кілька тисяч косовських сербів провели мітинг у північному місті Мітровіца, де переважає сербське населення.

Лідер місцевих сербів Марко Якшич висловив ті думки, котрі останнім часом можна дедалі частіше почути там: «Ми закликаємо сербський парламент призупинити процес інтеграції до Європейського Союзу доти, доки ЄС не гарантуватиме цілісність Сербії!»

У краю Косово мешкає майже 2 мільйони албанців, вони складають більшість жителів провінції. Для них важливо, щоб незалежність була проголошена якнайшвидше.

«Сили НАТО в Косові дали нам тверді гарантії»

Президент Косова Фатмір Сейдіу днями в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Косово може жити без економічних зв’язків, які нині існують із Сербією. Сербія намагається перевірити нас на міцність, чи матимемо ми альтернативні канали і внутрішні сили, щоб протистояти будь-якій блокаді, яку створить Сербія. Ми готові. Громадяни Косова знають, що не можна встановити ціну за незалежність. І якщо Сербія спробує застосувати насильство в Косові шляхом військовим чи за допомогою таємних служб, хто цьому має протистояти? Сили НАТО в Косові дали нам тверді гарантії, що вони не дозволять ніякого насильства».

Тим часом один із лідерів косовських сербів Мілан Іванович у середу в Митровиці заявив журналістам: «Я сподіваюся, що прем’єр-міністр Сербії і керівник МЗС зможуть переконати членів Ради Безпеки ООН, що єдиний шлях для вирішення питання про майбутнє Косова – це продовження переговорів між сербами та албанцями, щоб досягти компромісу».

Чи знайде цього разу Рада Безпеки ООН компромісний варіант? Чи погодиться з ним Сербія та Росія, які виступають проти незалежності Косова? Чи доведеться косовським лідерам проголошувати незалежність в односторонньому порядку? Чи будуть миротворчі війська НАТО переведені у посилену бойову готовність? Завершення нинішніх дебатів можливо дасть відповіді на запитання, котрі поки що залишаються відкритими.

Матеріали до теми:

• Край Косово: життя пересічних мешканців • Європейський дослідник: «Саміт ЄС не вирішив косовське питання, але лідери ЄС дійшли майже одностайності» • Питання статусу Косова було в центрі уваги сьогоднішнього саміту ЄС • Пересічним сербам не до Косова
XS
SM
MD
LG