Доступність посилання

ТОП новини

Міхеїл Саакашвілі: президент з добрими намірами, але з поганим втіленням цих намірів


Василь Зілгалов Прага, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Міхеїлу Саакашвілі виповнилось 40 років. 4 січня 2004-го він тріумфально став президентом Грузії на хвилі Трояндової революції. За нього проголосувало 96 відсотків виборців. Він пообіцяв ліквідувати корупцію, підняти життєвий рівень грузинів і наблизити країну до Заходу. Але хто міг передбачити, що молодий харизматичний лідер не зможе закінчити свій перший термін президентства, і хвиля народного невдоволення змусить його оголосити дострокові вибори. Що ж сталося? Може, наміри Саакашвілі були добрими, але його владні методи перешкодили втілити їх у життя?

Міхеїлу Саакашвілі
(InterPressNews)
Революція троянд у Грузії стала вже предметом міфів і легенд. У Тбілісі пам’ятають, як у листопаді 2003 року на хвилі народного невдоволення правлінням колишнього глави КДБ Грузії та останнім міністром закордонних справ СРСР Едуардом Шеварднадзе прийшла нова влада. Все почалося з невизнання нечесно проведених Шеварднадзе парламентських виборів і вимог його відставки. 23 листопада Міхеїл Саакашвілі стояв з букетом троянд у залі грузинського парламенту зі своїми політичними союзниками з «Національного руху» і вимагав відставки Шеварднадзе.

Народ з ентузіазмом підтримав Міхеїла Саакашвілі, Ніно Бурджанадзе та їхніх соратників, підтримав їхні гасла, оптимістичні обіцянки реформ. Грузини, стомлені від злиднів і невизначеності, бажали змін. Саакашвілі їм це все пообіцяв.

Багато жертв, мало надбань?

Прийшла нова урядова команда молодих, енергійних політиків, багато з яких, як і сам Саакашівлі, вчилися на Заході. В калейдоскопі змін якось дуже швидко стало зрозуміло, що грузини були шоковані багатьма жертвами при небагатьох надбаннях. Особливо відчувалося невдоволення у перегляді приватизації, хоча вона й проводилася Шеварднадзе незаконно, з корупційною хитрістю. Саакашвілі дозволив просто забирати незаконно приватизовані квартири, ламати незаконно збудовані об’єкти. Можливо, це відбувалося дуже швидко, у запалі, без широкого діалогу з громадою.

Політолог з Тбілісі Ґія Нодія в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «З одного боку, ця влада досить «своєрідно» орієнтувалася у зв’язках з громадськістю, за що її часто критикують. Цей зв’язок часто був відкрито спрощеним, зосереджувалися лише на демонстрації деяких інфраструктурних покращень, як збудували дорогу чи відремонтували фасад будови. А цього було мало для діалогу з громадськістю, замало для пояснення важливості реформ».

Чимало критиків реформи силових структур та системи освіти

Зрозуміло, що реформи силових структур підсилювали недоброзичливців молодого президента. Хоча біля 80 відсотків грузинів були задоволені новою поліцією, але опозиція висміювала ці зміни і використовувала у своїх інтересах. А реформа в освіті, науці призвела до невдоволення частини інтелігенції, яка втратила свої позиції. Кількість ображених зростала.

Психолог Ґаґа Ніжарадзе каже, що часто швидкість реформ нової влади з великою швидкістю наближається до суспільного повстання. І тут ключовою є відсутність широкого діалогу з громадськістю. Часто люди з команди Саакашвілі говорили з людьми про реформи трохи зверхньо, часто робили це далеко не такі вже популярні члени його влади.

«Саакашвілі зрозумів, що рівень невдоволення населення досить високий»

Законодавець і близький до Саакашвілі Ґіга Бокерія визнає, що «деякі помилки» у популяризації реформ були зроблені, але люди найбільше бажали зосередження саме на соціальних змінах, і тут зріло найбільше невдоволення, як переважно і стається у перехідний період. Бокерія вважає, ці промахи нині варто враховувати, що й робить Саакашвілі.

А вже експерт із Тбілісі Темер Якобашвілі зазначив: «Після листопадових подій Саакашвілі зрозумів, що рівень невдоволення населення досить високий... Це й невдоволення рівнем життя, іншими соціальними факторами, зростання кількості ображених, «змитих вниз» швидкими змінами, комуністична інтелігенція. Він намагається виправити ці помилки. І це в принципі правильний спосіб та шлях просування далі».

Спостерігачі кажуть, що Міхеїл Саакашвілі, коли став одним із семи кандидатів на виборах президента 5 січня, змінився і намагається бути ближчим до людей. Він також розуміє, що лише повсякденна робота з людьми принесе йому на виборах бажаний результат, але він буде далеким від колишньої підтримки виборців у понад 90 відсотків.

Матеріали до теми:

• За посаду Президента Грузії змагатимуться сім кандидатів • Ніно Бурджанадзе: Грузія все це переживе • У Грузії стартували президентські вибори. Чи має шанси опозиція? • Президент Грузії пішов у відставку й хоче переобратися 5 січня
XS
SM
MD
LG