Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Захід на краю провалля – Холодної війни ХХІ століття?


Василь Зілгалов Прага, 25 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Росія і Захід прийшли у 2007 році чи не до найхолоднішої межі у їхніх стосунках. Невже 21 століття стане новим століттям Холодної війни? Це був рік, коли Владімір Путін порівняв США з Третім Рейхом. Це був рік, коли Москва здійснила кібератаки на члена НАТО і погрожувала націлити свої ракети на Європу. Це був рік, коли Росія вийшла із ключової угоди щодо контрою над озброєннями і відновила патрулі свої дальніх бомбардувальників. А почалося все у Мюнхені у лютому 2007 року, коли на міжнародній конференції з проблем безпеки Владімір Путін лютим тоном обвинуватив США і Захід у нав’язуванні своєї волі світові та намаганні встановити одно-полярний світ.

Зворотня сторона листівки про-кремлівської молодіжної організації «Наши», 3 грудня 2007 р.
(CouresyPhoto)
Досвідчений експерт лондонського «Економіста» з питань Росії, Едвард Лукас і автор нової книги «Нова Холодна війна, як кремлівська загроза. Та Росія і Захід» очікує що справи підуть ще гірше: «Я вважаю, що 2007 рік був найхолоднішим у стосунках Росії і Заходу починаючи з 1991 року. Фактично, з останніх днів СРСР. Мало того, що це він позначив лінію погіршення, ця траєкторія є дуже лиховісною».

Грузія та Україна – поле змагань Росії з Заходом?

Лукас вважає, що ознаки Холодної війни з’явилися вже у суперництві Росії і Заходу на теренах України та Грузії, в колишніх радянських республіках, де перемогли так звані кольорові революції. Можна додати, що у своєму інтерв’ю американському журналові «Тайм» Путін назвав дії США на теренах цих республік «руйнацією їхнього суверенітету».

Хоча інші західні експерти з питань Росії поки-що уникають терміну «Холодна війна», бо він межує у їхніх уявленнях з думками про нову ядерну війну і нові сховища від радіоактивних опадів. Експерт з Центру Стратегічних досліджень у Вашинґтоні, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер пояснює це так:

«Я ще сумніваюся у використанні терміну «Холодна війна». Оскільки, на мою думку, Холодна війна викликає уявлення про змагання, яке включає компонент воєнної безпеки, компонент політичний і також економічний та ідеологічний компоненти. І це дійсно перехід за межі. Я не вважаю, що ми вже досягли цього. Мені здається, що все перераховане є проблемами, з яких ми готові співпрацювати».

Ображена Москва посилює свої позиції

Російський експерт Фьодор Лук’янов, редактор впливового московського журналу «Росія в глобальній політиці», вважає, що політика Росії нагадує політику великої держави перед Холодною війною і, головним чином – у 19 столітті, коли великі держави мали свої інтереси і конфліктне переплітання їхнє визначало міжнародну політику. Лук’янов вважає, що Росія скористалася енергетикою і стала на ноги, розминається і прагне стати сильнішою. Москва ображена на приниження її Заходом у 90-і роки і вже не хоче інтеграції з ним, як і Захід в реальності не бажав цього. Росія, на думку Лук’янова, хоче посилити свою незалежну позицію. Він також погодився, що 2007 рік став поворотним.

Чимало експертів відзначили, що після погіршення стосунків Заходу з Росією із-за кольорових революцій в Україні та Грузії, особливо загострили ситуацію два брутальних вбивства – журналістки Анни Політковської та колишнього офіцера російських спецслужб Александра Літвінєнка. Потім були Естонія, нова американська система ПРО. Що ж далі? Американські експерти покищо зупиняються на тому, що Росія дуже прагне бути у центрі уваги, як у часи Холодної війни. Але чи настає нова Холодна війна 21 століття – покаже найближчий час.

XS
SM
MD
LG