Доступність посилання

ТОП новини

Рівняни б’ють на сполох: все більше дітей прогулюють уроки


Валентина Одарченко Рівне, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кампанію за повернення молоді до моральних чеснот розпочала громада Рівненщини. Вона розпочалася з громадських слухань у районних центрах, і має вже певні дисциплінарні наслідки. Зокрема, віднедавна батьки дітей, які прогулюють уроки, змушені платити штраф. Що ж послужило причиною жорстких заходів і як реагують на них батьки?

Будуючи це приміщення під школою, власник обіцяв зробити тут дитяче кафе...
(RadioSvoboda.Ua)
Ще у вересні вчителям шкіл області разом із правоохоронцями доводилося вишукувати 109-х дітей, які без поважних причин не з’явилися на уроках. У грудні такий аналіз провели повторно, і з’ясувалося – підлітки, які пропускають школу, скоюють правопорушення – здебільшого крадіжки. Півсотні батьків були притягнені до адмінвідповідальності. Останньою краплиною, яка переповнила чашу терпіння, став жахливий випадок, який стався в Демидівському районі, – розповів Олег Торкунов, заступник Голови Рівненської облдержадміністрації.

Олег Торкунов: «Два учні – 12 років – не дійшли до школи, зайшли в магазин, купили пляшку вина (чому було продане?) – пішли на кладовище, – це закінчилося смертю одного з них. Діти були друзями…»

Як з’ясувалося, спершу хлопці розважалися, валячи хрести, а потім між ними виникла бійка, під час якої один із них ударився головою об пам’ятник. Кажуть, хлопці були з неблагополучних сімей… Лише в Дубровицькому районі шістьох дітей молодшого шкільного віку довелося не тільки залучати до школи, притягуючи батьків до відповідальності, а й лікувати.

А днями в районі відбувся суд над підлітком, котрий викрадав мобільні телефони. Голова районної адміністрації Леонід Стибулевич розповіла: «Він дитина-сирота, бабуся ці прояви покривала. Аж до того часу, поки він з двору не вивіз шифер, який бабуся приготувала, щоб перекрити, будинок. Тільки тоді вона звернулася до правоохоронців».

18 пропущених годин – 85 гривень штрафу

Намагаючись призупинити подібні випадки, в області вирішили провести громадські слухання в усіх районах для того, щоб згодом узагальнити пропозиції для законотворців. А поки що стали активніше послуговуватися існуючим законодавством. Відтепер за 18 пропущених без поважних причин школярами годин несуть адмінвідповідальність їхні батьки. Сьогодні це 85 гривень штрафу.

На жаль, злісні порушники спілкуватися відмовляються. Але, на подібні речі реагують інші батьки.

Батько: «Моя дитина уроків не пропускає, бо за цим слідкуємо і ми, і класний керівник. Якщо її раптом немає в школі – класний керівник відразу телефонує…»

Мама: «Як на мене, штрафувати потрібно тих, хто дозволяє і отримує дозволи на розташування біля шкіл салонів гральних автоматів».

Батько: «Я розумію, що це моя дитина. І першу, і найбільшу відповідальність моральну за неї несу я. І як би держава не вирішила, до яких би рішень, можливо, навіть дурнуватих, не прийшли в результаті цих обговорень, – я буду чинити так, як підказує мені моя совість».

Мама: «Неправильно накладати такий штраф на батьків. Я віддаю свою дитину на виховання, і в той час я повинна бути спокійна, а школа повинна нести цю відповідальність…»

Тож на обласних громадських слуханнях, які розпочалися учора, постало питання і про відповідальність вчителів за своїх вихованців, і про кримінальну відповідальність батьків у разі скоєння злочину неповнолітніми.
XS
SM
MD
LG