Доступність посилання

ТОП новини

Що робити з держбюджетом?


Тетяна Ярмощук Київ, 24 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко обіцяла, що цього тижня проект держбюджету буде поданий до Верховної Ради. Чи є шанси ухвалити головний фінансовий документ до Нового року? І в який спосіб це може бути зроблено?

На першому засіданні новообраного Кабінету Міністрів новообраний прем’єр Юлія Тимошенко пообіцяла, що проект головного фінансового документу буде поданий до парламенту цього тижня.

«Проект нового держбюджету може зібрати і поставити на служіння України усі ресурси і так само визначити пріоритети, для яких варто сконцентрувати фінанси країни і виконати ті чи інші пріоритетні завдання», – заявила вона.

До кінця року Верховна Рада обов’язково має ухвалити якийсь фінансовий документ. Утім, щоб ухвалити досконалий проект держбюджету, залишається надто мало часу, каже представниця «Нашої України – Народної самооборони» Ксенія Ляпіна.

За її словами, зараз обговорюється два шляхи вирішення цієї проблеми: «Перший шлях – це ухвалити той бюджет, що є, з невеличкими правками.Відразу розробляти зміни та доповнення і в лютому вже ухвалити зміни до бюджету. А другий варіант – це ухвалити постанову, якою продовжити дію бюджету 2007 року на початок 2008-го. Це також дасть змогу хоча б витрачати кошти на поточні потреби місцевих бюджетів, а в той же час дасть нам трошки часу, хоча б місяць, на те, щоб доробити новий бюджет».

На перешкоді – розбіжності в коаліції

До кінця року Верховна Рада може повністю підготуватися до повноцінної законотворчої роботи: і обрати президію парламенту, і розподілити парламентські комітети, переконаний представник Блоку Литвина Олег Зарубінський. Що ж стосується держбюджету, то шансів ухвалити його до Нового року немає, переконаний Зарубінський.

«Це просто не реально. Я не бачу сьогодні консолідованого підходу тих, хто прийшли до влади, яким має бути бюджет. Тому що репрезентант коаліції, нинішній спікер Яценюк, каже, що бюджет потрібно робити на основі бюджету попереднього уряду, лише з його корегуванням, а достатньо впливові чільники з БЮТу вважають, що це є неприйнятно і бюджет має бути принципово новим», – звертає увагу представник Блоку Литвина.

Якщо Верховна Рада до Нового року не ухвалить державний бюджет, фінансування йде щомісяця на 1/12 від минулорічного бюджету.
XS
SM
MD
LG