Доступність посилання

ТОП новини

Без води і без каналізації. Дніпропетровський водоканал винаходить ноу-хау для боротьби з неплатниками


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 24 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровський міський водоканал вигадує все нові способи боротьби з боржниками. Від відключення питної води у приватних будинках уже перейшли до перекриття каналізації. Комунальники стверджують: перед водоканалом усі рівні, не можеш платити – не будеш отримувати послугу. Що виходить із такої «гри м’язами»?

Особливість передноворічних відключень – психологічний тиск на боржників. Комунальники запрошують на такі заходи пресу, найохочіше – телевізійників, бо впевнені: раз осоромившись перед телекамерою, абонент буде платити. Однак перша спроба відключення за присутності журналістів – і перша ж невдача.

Гарненький приватний будиночок у центрі міста. Родина за три роки заборгувала 800 гривень. Водопровідний люк перед садибою заблокований дорогою автівкою – не підступитись. Господаря вдома нема, а у господині з бригадою комунальників розмова коротка: «Я ж вам сказала – заберіть усі свої манатки. І все».

Трохи посварившись, водоканальники спішно від’їздять, але обіцяють повернутись, без преси, надвечір. Упродовж дня у них ще чимало роботи.

Без каналізації довго не витримають

На багатоповерхівках випробовують іншу новацію – обладнання з індивідуального від''єднання від каналізації. Поки обирають найзатятіших боржників, тих, що винні по три і більше тисячі гривень. Процедура досить тривала, до кількох годин. Однак водоканальники тим не переймаються. Кажуть, коли боржник захоче відновити каналізацію, йому виставлять рахунок і за відключення й додатково стягнуть ще 300, а то й 500 гривень.

Майстер ділянки водоканалу Андрій Живаго розповів: «Це досить копіткий процес. Ми оцінюємо, на якій віддалі боржник і яка якість стояка, тоді прочищаємо стояк, проводимо повторні замірювання. Аж тоді опускаємо штангу із запірним обладнанням у стояк і на виході каналізаційної труби з квартири ставимо «заглушку».

Новація з відключенням каналізації, кажуть у водоканалі, досить ефективна. По-перше, без води абонент може протриматись кілька днів, а от без цієї послуги – тільки кілька годин. По-друге, блокуючи трубу, комунальники не порушують, як вони самі кажуть, санітарних норм, адже водопостачання квартири не призупиняють. Кардинальні заходи в боротьбі з неплатниками виправдовують економічною доцільністю.

Інженер «Дніпроводоканалу» Олена Яковлєва заявляє, що іншого виходу нема: «Заборгованість населення на сьогодні – 50 мільйонів. Наші бригади діють, і це приносить результати. Розрахунки населення зросли зі 10% до 140%».

А втім, у водоканалі винайшли й інші методи протидії неплатникам. Зокрема, підприємство, що позиціонує себе як збиткове, наразі найняло собі цілу юридичну групу, щоб та займалася «вибиванням» грошей із неплатників. За послуги юристам згодні віддавати по 10-15% стягнутих коштів.

Новий неприємний «сюрприз»

Для споживачів же готують новий неприємний «сюрприз»: від 1 січня питна вода у місті має подорожчати більш ніж у півтора раза. Але це у тому випадку, якщо міська влада дасть дозвіл, бо вже двічі проект рішення щодо підвищення тарифів водоканал примушували доопрацьовувати. Разом із підняттям цін від комунальників очікують ще й поліпшення якості послуг.

«Має бути комплексна програма реформування водоканалу, щоб поліпшити роботу каналу, аби потім не довелося знову піднімати питання про підвищення тарифів», – наголосив депутат міської ради Загід Краснов.

На сьогодні дніпропетровські водопостачальники похизуватись якістю своїх послуг не можуть: подекуди у квартирах мешканців із кранів тече не питна вода, а рідина з підозрілим запахом та кольором. А частку ж втрат води через діряві труби оцінюють у 40%.

Матеріали до теми:

• В Івано-Франківську діє вже майже сто будинкових комітетів • У Луганську люди живуть без води у квартирах. На черзі відключення тепла? • Ужгород тоне в темряві • Коли дійде газ до гірських сіл Закарпаття? • КОМУ У МОРОЗИ ЖИТИ ДОБРЕ?
XS
SM
MD
LG