Доступність посилання

ТОП новини

Через 7 років Івано-Франківськ знову має головну новорічну ялинку


Галина Добош Івано-Франківськ, 25 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Сьогодні в Івано-Франківську урочисто запалені вогні на головній ялинці міста. До цього 7 років таку ялинку заміняло кілька, що ростуть на площі Ринок і на Вічевому майдані.

Останнім головну ялинку Івано-Франківська прикрасив мороз, вкривши хвою інеєм
(RadioSvoboda.Ua)
Хоча Любов і Юрій Голобіни живуть у горах, на Новий рік домівку прикрашають тільки смерековими або сосновими гілками – «щоб був ялинковий дух». Принципово ще жодної ялинки не зрубали.

«Якщо моєму сину 32 роки, то це вже має бути 32 ялинки – а це вже добрий ліс», – наголошує Любов Голобіна.

А співрозмовниця Радіо Свобода на ім’я Тетяна сказала, що хоче, щоб її маленький син відчув свято, обходячи з усіх боків головну ялинку в місті, фотографуючись біля неї і біля казкових героїв.

Від 2000 року в Івано-Франківську не ставили зрубану ялинку. Прикрашали ілюмінацією та кульками ті, що ростуть на площі Ринок біля Ратуші і на Вічевому майдані. Від 7-річної практики тепер вирішили відмовитись – головну ялинку встановлено на Вічевому майдані.

Керівник ВАТ «Зелене господарство» Василь Федів зазначив, що багато мешканців міста захотіли, щоб цю традицію повернули назад. Бо на Вічевому майдані більше місця. Окрім того, коли прикрашають ялинки, що ростуть, вони нищаться.

Святково прикрашені зрізані і живі ялинки – разом їх буде 11. На новорічні прикраси – а це виключно продукція місцевого заводу «Полімер» – із міського бюджету виділено 60 тисяч гривень. Ще 200 тисяч – на ілюмінацію.

«Ми декілька днів шукали цю красуню»

Головна новорічна ялинка має 22 метри. Її привезли з Богородчанського лісництва. Вибирали так, щоб для лісу це не була втрата.

Начальник відділу захисту лісу обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Перебойчук розповів: «Якщо чесно сказати, ми декілька днів шукали цю красуню. Їздили і до Калуша, щоб далеко в гори не їхати. Не серед лісу свої пошуки робили, а там, де ми на наступний рік маємо рубати. Щоб мінімізувати шкоду нашому лісу».

Прикарпатські держлісгоспи розраховують в цьому році заготовити близько 70 тисяч ялинок. Третина з них для області, решта – в інші регіони України. До речі, уподобання щодо новорічних красунь у місцевих людей і за межами області дещо різняться.

Такі ялинки, зроблені з гілочок, довго стоять і пахнуть лісом? переконують продавці
(RadioSvoboda.Ua)
Володимир Перебойчук: «У південно-східних областях нашу ялинку традиційну карпатську так не розуміють. Вони більше орієнтовані там на сосну і ще на смерічку карпатську або ялину європейську. Нашу ялицю вони не розуміють: вона не колеться, хоча вона пахуча. Вона росте в нас, можна сказати, тільки в Карпатському регіоні. А там люди її не розуміють, і вона не користується таким попитом. У нас навпаки, смерека попитом практично не користується, а користується ялиця біла».

Штраф за незаконно вирубану ялинку – 110-126 гривень

Був час, коли на Прикарпатті ввели 5-річний мораторій на вирубування ялинок. Та згодом зрозуміли, що стихійне вирубування це не призупинить. Держлісгоспи ж вирубки здійснюють під лініями електромереж, на нафтогазопроводах, по просіках, навколо розчистки доріг. Як мовиться, щоб і прибуток був (минулого року це півмільйона гривень), і щоб не завдати шкоди лісу.

В Івано-Франківську створені чотири ялинкові ринки, вартість одного півтора-двометрового деревця 20-25 гривень. Штраф за незаконно вирубану ялинку – 110-126 гривень, що у кілька разів більше, ніж за неї просять при стихійній торгівлі. Та багато хто встановлює вдома штучні ялинки або зроблені з гілочок – таких перед Новим роком продають все більше.
XS
SM
MD
LG