Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпатський спортсмен Федір Хашалов на чемпіонаті світу з пауер-ліфтингу здобув дві нагороди – золоту і срібну


Галина Добош Івано-Франківськ, 26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Лише два українці – Федір Хашалов з Івано-Франківська та Сергій Полутін із Криму – брали участь у любительському чемпіонаті світу з пауер-ліфтингу серед натуралів (хто не приймає допінг) у Лас-Вегасі. При своїй вазі 65 кілограмів Федір у жимі лежачи в екіпіруванні показав результат 190 кілограмів (здобув золото), без спеціальної майки – 160 кілограмів (срібло). У минулому році він теж завоював золото у Лас-Вегасі. Федір Хашалов є також чемпіоном світу з аеробічного фітнесу. Чому такі перемоги часто залишаються непоміченими?

Федір Хашалов (праворуч) і Роман Вірастюк дають прес-конференцію місцевим журналістам
(RadioSvoboda.Ua)
26-річний Федір Хашалов спортом займається від 6-ти років. Спершу це була спортивна гімнастика, став майстром спорту. Навчаючись в університеті, перейшов на спортивну аеробіку. Після служби в армії створив танцювальний колектив з брейк-дансу та гурток з фітнесу для дітей. Півтора року як захопився фітнесом і пауер-ліфтингом. Місяць тому у Вільнюсі став чемпіоном з аеробіки і фітнесу серед аматорів у категорії «Аеробік Фітнес» – після цього і отримав запрошення на чемпіонат із пауер-ліфтингу в Лас-Вегасі.

У своїй ваговій категорії 65 кілограмів здобув дві нагороди – золото і срібло. Це не «супертяж», та не лише тому такі перемоги не надто помітні, вважає начальник обласного управління у справах молоді та спорту Роман Вірастюк – 17-разовий чемпіон Європи зі штовхання ядра, учасник трьох олімпіад.

До Лас-Вегаса їздив на позичені гроші

До Лас-Вегаса Федір Хашалов їздив на позичені гроші, відрядні обіцяє повернути обласна влада. На чемпіонатах світу нема фінансових нагород – лише кубки і медалі. Тренування – це, швидше, власна справа і власні проблеми, зізнається Федір.

Федір Хашалов: «Займаюся в спортивному клубі «Торнадо». Тренера немає. Сам для себе тренер. Хлопці помагають, якщо треба підстрахувати. По-перше, нема кому, а якби був, то треба б гроші платити. Так щоб у нас була в місті така федерація чи конкретно якийсь зал, як у спортивній гімнастиці, то такого немає. Це просто йдеш у будь-який тренажерний зал і сам працюєш».

Чи потрібні державі богатирі і їхні перемоги?

Роман Вірастюк вважає несправедливим різне ставлення до різних видів спорту з боку владних структур і спортивних організацій.

Роман Вірастюк: «Я маю на увазі те, що стосується олімпійських і неолімпійських видів спорту. Неолімпійських видів спорту на даний день є в три рази більше, ніж олімпійських. Така організація як МОК теж має сильні важелі впливу як у політичному світі, так і в економічному. І вони все-таки лобіюють, щоб кількість видів спорту в олімпійському комітеті не збільшувалася. Моя думка, якщо люди, які не входять в олімпійську програму, але на їхню честь піднімають прапор і звучить гімн України, вони заслуговують абсолютно на рівноцінну увагу від держави і від тої місцевості, де вони проживають. І цих людей треба шанувати, треба підтримувати».

Коли в серпні на «Буковелі» проходив чемпіонат з богатирського багатоборства за титул «Найсильніша нація світу», при його бюджеті більше мільйона гривень, зі столиці була запропонована допомога у... 10 тисяч гривень.

То чи потрібні державі богатирі і їхні перемоги?
XS
SM
MD
LG