Доступність посилання

ТОП новини

Місто енергетиків Нетішин: у новий рік – без рейдерів


Валентина Одарченко Нетішин, Хмельниччина, 25 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У місті хмельницьких енергетиків Нетішині Новий рік уже розпочався – ще 19 грудня Хмельницька АЕС виконала річний план з виробництва електроенергії. На відміну від влади багатьох українських міст, тут завжди впевнені у тому, що світла і тепла вистачатиме всім мешканцям. Втім, для нетішинців цей рік був не з легких. Як пережили вони 2007-й і чого чекають від наступного року?

Нетішин зимовий
(RadioSvoboda.Ua)
Кожна 12-та українська лампочка світиться завдяки роботі цієї атомної станції, яка виробляє електроенергію, котрої вистачило б для забезпечення електрикою 6 областей. Саме з розбудовою Хмельницької АЕС пов’язують майбутні енергетичні плани і «Енергоатом», і українська влада. Мешканці міста-супутника АЕС цілком підтримують ці плани. Бо пов’язані вони із забезпеченням роботою, а отже, стабільністю доходів.

Виконроб Управління будівництва Юрій Трясун у розмові з Радіо Свобода зазначив, що місцеві мешканці не бояться жити в місті атомників: «Ні, ми звикли до цього, працюємо біля самих блоків – і нічого страшного…З кожним урядом надії на краще. Місто в нас чисте, красиве».

Управління будівництва, в якому працює Юрій Трясун – найпотужніша виробнича ланка у Нетішині після АЕС. Саме це підприємство було базовим у спорудженні енергоблоків. Але проблеми із виплатою зарплати донедавна існували і тут. Бо чутки про ймовірну добудову третього й четвертого енергоблоків звернули на Управління будівництва увагу приїжджих «нових українців». За неписаними правилами рейдерства, тут було все: і намагання змінити керівництво через заведення кримінальних справ, які виявлялися «дутими»; і штурм приміщень управління невідомими особами в масках; і довге відстоювання підприємства у господарчих судах. Тож загалом позитивним рік, що минає, не назвеш, зазначає Дмитро Оцабрика, голова правління Управління будівництва.
Третій енергоблок ще сподіваються "підняти"
(RadioSvoboda.Ua)


Дмитро Оцабрика: «Він почався дуже некрасиво – з чергової рейдерської атаки, захоплення Управління будівництва… Фактично стабілізація настала тоді, коли ми виграли всі суди, коли нас зареєстрували – повністю відновили статус. А це сталося в липні. І практично з серпня Управління будівництва почало фактично працювати. Бо до того часу ми займалися корпоративними розборками, судами, а це лягало дуже важким тягарем на плечі Управління будівництва...».

В Управлінні не роблять ставку тільки на розбудову Хмельницької АЕС

Лише за перше півріччя року, що минає, завдяки діям міноритарних акціонерів управління понесло збитків на два з половиною мільйони гривень. Чверть нетішинців були позбавлені реальної роботи і зарплати. На нарадах «Енергоатому» усе частіше лунали заклики не розглядати це підприємство як потенційного партнера в разі подальшої розбудови АЕС. Нині ж Дмитро Оцабрика сподівається, що подібний стан речей не повернеться ніколи.

Голова правління ВАТ УБ ХАЕС Дмитро Оцабрика: "Рейдерства більше не допустимо"
(RadioSvoboda.Ua)
Дмитро Оцабрика: «Нині ми маємо потужний контракт по Калушському комбінату «Карпатнафтохім» на 200 мільйонів, виконуємо там усі роботи. Є контракт з військовими – будуємо на нетішинській землі об’єкт ОЗМ, це прикриття ХАЕС від повітряних цілей. Із серпня ми зуміли вдвічі підняти заробітну плату, а з третього кварталу почали виплачувати преміальні…».

І хоча нині працівники управління будівництва беруть участь в обстеженні ділянки будівництва третього і частково четвертого енергоблоків, все ж в Управлінні не роблять ставку тільки на розбудову ХАЕС.

Дмитро Оцабрика: «Всі балачки про її розбудову я інакше, як балачками, не називаю – до тих пір, поки не буде відповідного рішення Кабміну. Уряд Тимошенко – це один з урядів, які, гадаю, будуть ініціювати будівництво третього й четвертого енергоблоків однозначно. Але ж якщо найближчим часом не будуть ухвалені відповідні рішення про консервацію даних об’єктів у тому стані, в якому вони є, то через рік-два можна буде говорити, що цього обстеження не було…»

Загалом нетішинські будівельники нині споруджують промислові об’єкти у половині областей України. Тож і робота, і зарплата у нетішинців буде. А для того, щоб рейдерська історія не повторилася, потрібне нове законодавство. «Законодавчо нині жодне підприємство від цього не захищене», – наголошує Дмитро Оцабрика, голова правління Управління будівництва.
XS
SM
MD
LG