Доступність посилання

ТОП новини

Львів уже освоїв позику Світового банку. Проблема з водою залишається...


Галина Терещук Львів, 26 грудня 2007(RadioSvoboda.Ua) – 70 відсотків львів’ян отримують воду в помешкання погодинно. Що дала Львову позика Світового банку для поліпшення водопостачання?

(RadioSvoboda.Ua)
218 тисяч городян мають уже воду цілодобово. Більшість – по 8 -18 годин на добу і 8 відсотків споживачів отримують воду лише 6 годин. Позика Світового банку, а це понад 24 мільйони доларів терміном на 20 років і 20 відсотків від суми дофінансовується з місцевого бюджету, була призначена на заміну 24 кілометрів старих водопровідних мереж, реконструкцію 9 насосних станцій і каналізаційних очисних споруд. Це дало змогу сформувати водопостачальні зони у місті, а головне – суттєво зменшити енергоспоживання. На сьогодні комунальне підприємство «Львівводокал» половину свого бюджету витрачає на оплату за енергоносії.

За кошти Світового банку вдалось зменшити втрати води через аварійність мережі, і львів’яни уже роблять менші запаси води.

Директор «Львівводоканалу» Мирослав Заплатинський розповів: «Європейські експерти ще перед наданням позики проводили дослідження можливостей водоканалу, стан справ і прийшли до висновку, що для того, щоб підприємство привести до європейського рівня, потрібно 600-700 мільйонів доларів, і це цифра на 1996 рік».

«Львівводоканал» потребує додаткового фінансування

Цього року з міського бюджету Світовому банку повернули 10 мільйонів гривень. Гарантом погашення позики виступає держава. Керівництво «Львівводоканалу» сподівається, що наступного року в бюджеті розвитку буде передбачено 42 мільйони гривень для поліпшення водопостачання. У цю суму включено і саме фінансування, і кошти на повернення позики та відсотків позики.

Нещодавно Львів вдруге виграв грант шведського уряду. Першу суму 6 мільйонів доларів використали на очисні споруди. Наступного року місто може отримати від 300 до 400 тисяч доларів для реконструкції очисних споруд, але з метою виготовляти біогаз. Цю роботу мають провести шведські фахівці.

Наступного року львів’янам «обіцяють» не лише поліпшити водопостачання, а й також вже у лютому підвищити оплату за воду – вона зросте на 75 копійок за кубометр води.
XS
SM
MD
LG