Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині козацькі об’єднання залучать до охорони кордону


Ярослав Гребенюк Луганськ, 26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Луганські козаки оглянули місця своєї майбутньої служби. Згідно з законом, вони мають право охороняти державний кордон разом із прикордонниками. На Луганщині зробили перший крок до такого співробітництва.

Провідники луганського козацтва: Олександр Дудник та Іван Кравченко
(RadioSvoboda.Ua)
Познайомити козаків із службою попросив начальника Луганського прикордонного загону генерал українського козацтва Іван Кравченко. Козаки подивились, як працюють прикордонники на пункті пропуску «Юганівка», відвідали Станично-Луганську заставу.

Це не пуста цікавість – козаки мають право брати участь в охороні кордону і збираються цим правом скористатись.

Прес-секретар Луганського прикордонного загону Ігор Плетень розповів: «Питання, що стосуються охорони державного кордону вони будуть вивчати. Тільки після здачі заліків буде потроху просуватись це питання, щоб залучати їх спільно з прикордонниками нести службу. Одразу сказати не можу, на коли це буде плануватись. Я думаю, що скоро це не буде – треба, щоб кожен перш за все вивчив усі вимоги».

Козаки вже співпрацюють із правоохоронними органами

Часи «шароварного», показного козацтва, здається, минають. Сьогодні козацькі організації все активніше беруться до реальних справ. Наприклад, козацька спільнота допомагала будувати етнографічне кафе «Хуторок», а тепер несе охоронну службу. Також козаки почали співпрацювати із правоохоронними органами.

У центрі зв’язків із громадськістю Луганського міського управління МВС повідомили: «Є закон про участь громадян в охороні громадського порядку та державного кордону. Закон передбачає патрулювання козаками вулиць разом з міліцією. У нас у Луганську це нібито завмерло, а в області – так є. Козаки патрулюють вулиці у Краснодоні, Красному Лучі і в Міловому».

Таку роботу козаки поширюватимуть. На яких засадах, поки що не зовсім зрозуміло, але налаштовані вони досить рішуче. Крайовий отаман луганського обласного товариства українського козацтва генерал-осавул Олександр Дудник наголошує, що виховувати справжнього козаків треба змалку.

Олександр Дудник: «Вибудуємо структуру, де будемо молодих хлопців у любому випадку готувати володіти зброєю – це підготовка для громадянського захисту держави. Щоб наші молоді люди знали, з якого боку до автомата, гвинтівки підійти, знали бойові мистецтва. Далі вже – співпраця дорослих козаків із силовими структурами. Я думаю, до кінця року ми це зробимо».

Отже козацтво набуває сили, і скоро на грудях козаків, напевно, дзвенітимуть справжні нагороди за мужність та сумлінну службу українській державі.
XS
SM
MD
LG