Доступність посилання

ТОП новини

Різдво – найбільше свято року в Англії


Олекса Семенченко Лондон, 26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Англійським різдвяним традиціям сотні років. В Англії Різдво є незаперечно найбільшим і найулюбленішим святом. Нині багато британців не є релігійними, а тому для багатьох важливі саме різдвяні традиції, навколо яких на свято об''єднуються британські родини.

Різдво в Британії – це свято, до якого широкі верстви населення починають готуватися ще ранньої осені. Вся торгівля країни орієнтується на цей період, бо це є свято, якого чекають з великим нетерпінням.

Про Різдво розповів мій сусід Теодор: «Різдво в Британії – дуже цікавий період. Сім''ї збираються разом, велика частка населення святкує вдома, ходить до церкви. Це свято, коли представники усіх релігій відпочивають і поважають факт, що країна святкує Різдво. Одначе, це свято дуже комерціалізоване. Перед Різдвом всі просто навіжено бігають по крамницях. І чим ближче до Різдва, тим більше ця комерціалізація є очевидною».

Посилають велику кількість різдвяних карток

Для британських різдвяних традицій дуже характерним є розсилання великої кількості різдвяних карток усім близьким, знайомим, колегам, поштареві або й молочнику, який розвозить молоко по хатах. Нині в Англії мало хто знає, що першу різдвяну картку в країні було відправлено в 1840-х роках. Ця ідея набула дуже швидкого поширення, і нині щороку в країні перед Різдвом висилається понад мільярд карток, тоді як населення країни становить 60 мільйонів. Багато карток продаються на підтримку доброчинних організацій.

Різдвяну ялинку в Англії популяризував принц Альберт – чоловік королеви Вікторії. Саме він доставив одне дерево перед Різдвом до королівського палацу 1840 року. Із 1947 року і донині Норвегія традиційно дарує Британії величезну ялинку, яку на Різдво встановлюють на головному майдані Лондона – Трафальґарському. Це є жест вшанування англо-норвезького співробітництва у час Другої світової війни.

Хори колядників

Серед англійських дітей у різдвяний час популярними є пантоміми – тобто дитячі театральні вистави з піснями й танцями за широко відомими казковими сюжетами, як от «Мері Поппінз», «Білосніжка й семеро гномів» тощо. Під час цих вистав діти зазвичай беруть активну участь: підспівують, щось вигукують, словом, веселяться.

Часто у містах можна бачити хори колядників. На відміну від України, з колядами в Англії ходять лише до Різдва.

Різдвяні подарунки, різдвяна їжа...

Різдвяні подарунки для членів родини, яка з’їжджається в цей час до батьківської хати з усіх усюд, складають під ялинку. У день Різдва вся родина збирається біля ялинки у вітальні і разом починає розгортати подарунки. Відтак релігійні сім''ї йдуть до місцевої церкви.

Традиційною є телевізійна промова королеви о 3-й годині дня, яку біля телевізора збираються дивитися навіть переконані республіканці.

За різдвяним столом традиційно їдять індичку, гуску або курку з потрошками та смаженою картоплею, а також спеціальні солодкі пиріжки та пудинг. Під час обіду розривають прискавки й одягають на голову сховані всередині паперові корони. Ці прискавки, що являють собою яскраво розфарбовані паперові трубочки, винайшов 1846 року один лондонський пекар.

День після Різдва у Англії відомий як «боксінґ дей». Назва походить від колишньої традиції давати різдвяний ящичок – «бокс» із маленьким подарунком усередині рознощикам товарів, що регулярно навідувалися до помешкання упродовж року. Це у Британії теж вихідний день.
XS
SM
MD
LG