Доступність посилання

ТОП новини

Політична рокіровка-2007


Тетяна Ярмощук Київ, 27 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З чого починали і на що вийшли? Як змінився політичний пейзаж упродовж року? Чого досягли і що втратили провідники українського політикуму?

Почнімо з Президента. Минулий рік Віктор Ющенко завершив накладенням вето на Закон «Про Кабмін». Однак відразу після Нового року президентське вето подолали. До того ж, за допомогою БЮТу. Прем’єр з канцлерськими повноваженнями, коаліція, яка успішно йшла до створення конституційної більшості, та головна опозиціонерка Юлія Тимошенко готувалися перетворити Президента на англійську королеву.

Президент розпустив парламент, і хоча активно підтриманий ним НУНС здобув на дострокових виборах далеко не вражаючий результат, глава держави наприкінці року виглядає незмірно вагомішим і успішнішим гравцем на політичній сцені, ніж на початку цього року.

Янукович позбувся «коня»

Віктор Янукович завершував минулий рік на коні. Він був Прем’єр-міністром з великими повноваженнями, у парламенті мав переконливу більшість, яка з кожним днем розширювалася. Завершує рік Віктор Янукович без коня, в опозиційних шатах. І його лідерство у Партії регіонів, як наголошує політичний експерт Костянтин Малєєв, не таке беззаперечне, як рік тому.

Костянтин Малєєв: «Пік популярності його партії прийшовся на цей рік, що було підтверджено виборами. А з іншого боку, суто політично він програв своє прем’єрство, а останніми днями він програв ще й імідж лідера партії, у якій немає внутрішніх сварок».

Тимошенко реалізувала публічно задекларовану програму дій і планів

Юлія Тимошенко завершувала 2006 рік в опозиції, з мріями про Закон «Про опозицію» та жорсткою критикою команди Януковича. Єдиною стрижневою ідеєю, яку озвучувала вона і її оточення, були дострокові вибори. І хоча ідея ця здавалася цілковито фантастичною, вона таки стала «матеріальною силою». Юлії Тимошенко вдалося умовити Президента розпустити парламент, поставити під сумнів легітимність Конституційного Суду, отримати гарний результат на виборах, створити коаліцію за участі лише помаранчевих і навіть вдруге стати Прем’єр-міністром.

Для Юлії Тимошенко програма-мінімум виконана, зазначає політичний експерт Андрій Єрмолаєв. «Я вважаю пані Тимошенко найбільш успішним політиком 2007 року, тому що це, мабуть, єдиний політик, який спромігся реалізувати протягом цього політичного року публічну задекларовану програму дій і планів».

Чи буде змінена політична система в Україні? Чи залишиться Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром? І наскільки монолітною буде Партія регіонів? Майже напевно саме ці питання стануть головною інтригою року, що наближається.
XS
SM
MD
LG