Доступність посилання

ТОП новини

Британського та ірландського дипломатів видворяють із Афганістану. Шенґенська зона: падіння одних кордонів і встановлення інших. (Огляд європейської преси)


Олекса Семенченко Лондон, 27 грудня 2007 р.

Інтернет-версія британської газети Times пише про вигнання високопоставлених британського та ірландського дипломатів з Афганістану. Чинний уряд тієї країни звинуватив їх у зв’язках із талібами. У статті мовиться: «Керівники ООН та Європейського Союзу намагалися переконати афганський уряд відмовитися від рішення щодо вигнання голови місії Європейського Союзу та чільного чинника ООН, приватно окреслюючи цей крок як “нерозумний”. Наказ щодо вислання було віддано по тому, як ця пара – Майкл Семпл, представник ЄС від Ірландії, що має широкі зв''язки в русі Талібан, та Мервин Паттерсон, представник ООН із Північної Ірландії, здійснили подорож до міста Муса Кала..., щоб зустрітися з афганськими сірими кардиналами за кілька днів після того, як британські війська витіснили звідси талібів. Обидва дипломати працювали в Афганістані багато років, говорять місцевими мовами і розуміють складні міжплемінні стосунки. Згідно із джерелом у Кабулі, звинувачення проти них були висунуті після того, як президентові Афганістану Карзаю було сказано, що вони намагалися домовитися з Талібаном за його спиною. Британія наполягає, що дискусії із представниками Талібану нижчої ланки були санкціоновані афганським урядом, а тому вигнання таких високих західних чинників є невиправданим», — зазначає британський щоденник.

Французів засудили у Чаді за спробу викрадення дітей

Тим часом шістьох французів-членів неурядової організації L''Arche de Zoé було засуджено до 8 років позбавлення волі в колишній французькій колонії-Чаді за спробу викрадення дітей. 25 жовтня вони намагалися вивезти до Франції 103 чадських дітей, видаючи їх за сиріт із суданської провінції Дарфур, де йде громадянська війна. Швейцарська газета 24 heures коментує: «Слід сказати, що колоніальні зв’язки, як виглядає, дуже важко розв''язати. Це було помітно у методах організації L''Arche de Zoé, яка з добрими намірами порушила закони в Чаді. Водночас, їй ніколи і на думку не спало б зробити це в країні без колоніального минулого. Але поганий приклад було подано згори. На самому початку скандалу (президент Франції – ред.) Ніколя Саркозі заявив, що він витягне своїх обвинувачених співвітчизників, “що б вони там не зробили”. Можна лише уявити, який скандал спалахнув би, якби таке було сказано щодо Швейцарії, або будь-якої іншої європейської країни!»

Шенґенська лінія пересунулася на схід і південь

Німецький часопис Die Welt повертається до теми недавнього розширення Шенґенської зони Європейського Союзу на схід. У цій зоні відсутні внутрішні кордони й громадяни можуть подорожувати без паспортів. Газета задоволена із цього приводу, але висловлює й занепокоєння: «Така Європа не лише залучає – вона й виключає. Шенґенська лінія пересунулася на схід і південь, незважаючи на багато питань. Але під час святкувань не люблять сумніватися. Адже офіційні чинники та достойники роблять історію. Це виразно символізується падінням кордонів, але також і встановленням нових кордонів, не таких уже й далеких».

Чому в Італії нема крамниць американської мережі Starbucks?

Британська Financial Times розмірковує, чому Італія не є серед 43 країн світу, де є крамниці американської мережі Starbucks: «Це правда, що Starbucks і близько не підходить за якістю до кращої італійської кави, але мережа могла б дещо здобути на моді й модернізації. Пояснення відсутності Starbucks є простішим. Starbucks не може витримати конкуренції в Італії, не запропонувавши кращої ціни. Еспресо в Італії зазвичай коштує 1 євро, тоді як подвійне еспресо в Starbucks у Парижі – 2 євро, а одинарного замовити не можна. Також сервіс мав би бути швидшим – італійці отримують свою каву вже за кілька секунд по замовленні».
XS
SM
MD
LG