Доступність посилання

ТОП новини

Державний гаманець. Сьогодні депутати розглядали проект бюджету в першому читанні


Марічка Набока, Сашко Лащенко У Верховній Раді обговорюють проект державного бюджету України на наступний рік. Напередодні всі члени Кабміну одностайно підтримали проект головного фінансового документа країни. Уряд Юлії Тимошенко обіцяє збільшити у кошторисі держави соціальні витрати. Натомість, попередник Тимошенко на посаді Прем’єра Віктор Янукович заявив сьогодні, що такий варіант бюджету-2008 виконати неможливо.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи впливає на Ваше життя своєчасне ухвалення чи неухвалення державного бюджету? Що саме цікавить Вас у цьому документі?
Раїса, пенсіонерка:
- Впливає. Підвищення зарплати, пенсії щоб було. У мене є довіра до Юлі Тимошенко, тому я думаю, що і бюджет буде для нас.
Олександр, реставратор:
- Держбюджет мало на мене впливає. Але з іншого боку, існують соціальні виплати.
Лідія, пенсіонерка й няня:
- Чим раніше вони приймуть бюджет, тим краще. Може, нарешті щось вирішиться.
Андрій, майстер холодильних установок:
- Я стараюся так жити, щоб надіятися тільки на себе. А що вони там роблять, то їхні проблеми.
Валентина Іванівна, працюючий лікар на пенсії:
- Впливає бюджет на всіх. Хай би підвищили пенсії, стипендії, зарплатні.
Популізм чи реалізм?

Депутати, і опозиційні, і коаліційні, вивчали проект кошторису від нового уряду. Задекларована суть документа – соціальна спрямованість. Мінімальну зарплату Юлія Володимирівна обіцяє підняти на третину (нині її розмір 460 гривень), середню пенсію — на половину, прожитковий мінімум планують підвищити до шестисот шістдесяти дев’яти гривень. Студенти вищих навчальних закладів мають отримувати стипендію в 1060 гривень, а діти-сироти, які навчаються в ПТУ, – 500 гривень. Що ж стосується інших студентів, то учні закладів І-ІІ рівня акредитації з 1 січня будуть отримувати 200 гривень, а з 1 вересня – 400 гривень; ІІІ-ІV рівня акредитації з 1 січня – 300 гривень, з 1 вересня – 530 гривень. Також уряд планує виплачувати за першу дитину – 12 тисяч, за другу – 25 тисяч і за третю – 50 тисяч гривень.

Про завдання бюджету говорить Прем’єр-міністр:

«Розробити алгоритм, порядок дій і подати проект нового держбюджету, який може зібрати і поставити на служіння Україні всі ресурси і так само визначити пріоритети, навколо яких варто сконцентрувати фінанси країни і виконати ті чи інші пріоритетні завдання».

Бюджет-2008 почав готувати ще попередній уряд на чолі з Віктором Януковичем. Але Тимошенко та її міністри повністю переробили проект попередників, врахувавши нову ціна на газ для України та соціальні ініціативи, переконує член БЮТ Анатолій Семинога.

Анатолій Семинога
«Це дійсно абсолютно новий бюджет, у ньому немає нічого спільного з тим, який був розроблений урядом Януковича, відмінності там у всьому. Це бюджет соціального направлення. У зв’язку з тим, що підвищилися ціни на всі продукти харчування, енергоносії, там закладене суттєве підвищення заробітних плат, пенсій».

Економіст і депутат від Блоку Юлії Тимошенко, голова парламентського комітету податкової та митної політики Сергій Терьохін впевнений: проект бюджету ґрунтовний і ретельно розрахований. Ось як Сергій Терьохін відповів на запитання Радіо Свобода про те, де ж уряд збирається взяти гроші на соціальні видатки:

Сергій Терьохін
«В уряду є єдине джерело. Це видаткова частина бюджету. Якщо уряд планує шляхом економії по інших видаткових програмах або шляхом збільшення доходів покрити збільшення соціальних виплат, то слава Богу».

«Корективи, внесені в наш проект, автоматично роблять його неможливим для виконання», — стверджує зі свого боку Віктор Янукович. Занепокоєння у Віктора Федоровича викликає зростання державного боргу. «Якщо за рахунок цього уряд збирається робити соціальні виплати і підняти свій рейтинг, ми цього не допустимо. Це знову популізм». Погоджується зі своїм лідером і народний депутат від Партії регіонів Дмитро Святаш:

Дмитро Святаш
«Ви знаєте, соціальні ініціативи – це зобов’язання, які взяла на себе Юлія Тимошенко. Вона зобов’язалася цього року повернути вже всі заощадження вкладникам Ощадного банку України, тобто борги, які залишилися з часів СРСР – це близько 20 мільярдів гривень чи 40 мільярдів гривень...Подивимося, як воно буде. Але хочу попередити, що такий викид грошової маси на ринок... Я думаю, що Національний банк не стримає девальвацію гривні. Це буде суперпопулістський крок»

Також Партія регіонів заявила: «Непідкріплений жодними розрахунками, ґрунтується на ілюзорних, дослівно взятих зі стелі цифрах, які стосуються, зокрема, дохідної частини, цей проект є відвертою авантюрою».

Поки що є лише попередня інформація про бюджет, але, проаналізувавши її, експерт, колишній член уряду України Володимир Лановий впевнений, що кошти для більшої пенсії та вищої мінімальної зарплати знайти можна.

Володимир Лановий
«Гроші, які можуть бути використані на додаткові соціальні потреби, є. Зараз сприятливі умови для зростання фінансових видатків у державі. Бюджет може зрости приблизно на 20%. Загальні параметри бюджету поки що вкладаються в межі сприяння економічному подальшому поступу і обмеженню тих негативних явищ, які були в 2007 році.

Але головні виклики Тимошенко про те, щоб за декілька місяців повернути заощадження населенню. Все це залишається риторикою, бо це завдання не на один рік».


Якщо сьогодні проект бюджету ухвалять у першому читанні, завтра його можуть розглянути в цілому. Якщо ж головний кошторис держави не приймуть до кінця року, фінансування робитимуть щомісяця на одну дванадцяту від минулорічного бюджету.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG