Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ в Україні: проблеми й успіхи року 2007


Кирило Булкін Київ, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чим позначився рік 2007 для українських медіа? Наскільки вільною є сьогодні українська преса і які чільні проблеми стоять перед нею?

(RadioSvoboda.Ua)
Аналітики у сфері ЗМІ оцінюють 2007 рік досить обережно. З одного боку, про прямий тиск на пресу чи про пряму цензуру цього року практично не йшлося. З іншого – перед українськими ЗМІ досить гостро постали нові проблеми й виклики. Про деякі з них розповіла Вікторія Сюмар, директор Інституту масової інформації.

Вікторія Сюмар: «Це проблема невідповідей на інформаційні запити з боку органів влади. Факти політичного непрямого тиску – пов’язане це значною мірою із залежністю державної та комунальної преси, із залежністю друкованої преси взагалі від органів місцевого самоврядування через недосконалу систему розповсюдження. Ну і були всередині року певні факти втручання в редакційну політику і цензури – зокрема, історія з програмою «Толока» на УТ-1. Але у зв’язку з політичною кризою ця історія не мала продовження, на щастя, хоча це доволі тривожний сигнал був».

«Джинса» – проблема № 1

Проблемою № 1 в українській журналістиці цього року стала так звана «джинса», тобто поява замовних оплачених матеріалів під виглядом об’єктивної інформації. За словами Вікторії Сюмар, через спокусу продажу матеріалів у новинних та інших програмах посилився тиск всередині редакцій. Непоодинокими були випадки, коли менеджери змушували журналістів писати замовні матеріали. Явище «джинси» набуло значного розмаху під час виборчої кампанії, а наприкінці року самі журналісти вирішили повести боротьбу з корупцією у власному середовищі. 6 листопада представники Незалежної медіа-профспілки провели акцію під назвою «не продаємось», а після цього стали відстежувати появу замовних матеріалів у ЗМІ. Однак вести цю роботу непросто, наголошує один з ініціаторів акції, ведучий 5 каналу Єгор Соболєв.

«Наші головні виклики зараз – це те, що медіа неготові про це повідомляти, і ми не можемо створити такий величезний суспільний скандал [навколо замовних матеріалів], як це було, наприклад, у Бельгії чи в Голландії. Друга проблема – що цьому дуже сильно протидіють менеджери ЗМІ. Але велика радість є від того, що ця ініціатива вже впливає на ефір. І вже є канали, де журналісти домагалися того, щоб замовні матеріали не йшли, бо казали: ви що, хочете, щоб нас викрили?», – зазначив Єгор Соболєв.

А кінець 2007 року поставив ще один знак запитання у проблемі свободи мас-медіа в Україні. Хакерська атака на тривалий час паралізувала сайт «Майдан» – один із відомих ресурсів громадської журналістики. Таким чином, упевненість в Інтернеті, як джерелі вільної думки, що легко долає цензурні та інші обмеження, була поставлена під сумнів.

Матеріали до теми:

• Що таке «джинса» і як з нею боротись? • Журналістська “заказуха”. Позачергові вибори породили розквіт замовних журналістських матеріалів
XS
SM
MD
LG