Доступність посилання

ТОП новини

Кіпр і Мальта запроваджують євро


Наталія Вікуліна Брюссель, 27 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кіпр і Мальта запроваджують з 1 січня 2008 року єдину європейську валюту євро. За оцінками Єврокомісії, останні підготування до переходу на євро у цих країнах ідуть успішно. У Брюсселі також сподіваються, що обидва новачки в єврозоні уникнуть підвищення цін та загалом зловживань при переході на єдину європейську валюту.

Кіпріоти і мальтійці мусять попрощатися зі звичними фунтами і лірами, до початку обігу нової для них валюти залишилися лічені дні.

У зверненні до жителів Кіпру Комісар ЄС з економічних питань Хоакін Альмуніа сказав: «1 січня 2008 року, менше ніж 4 роки після того, як Кіпр вступив до Євросоюзу, кіпрська економіка, кіпрські громадяни розділять зі 317 мільйонами європейців єдину валюту – євро».

Разом із Нікосією і Валеттою єврозона відтепер налічуватиме 15 членів. Так, єдиною європейською валютою вже користуються усі старі країни ЄС, за винятком Британії, Данії і Швеції; минулого року до єврозони вступила нова країна Євросоюзу – Словенія.

«Євро є валютою, яка потребує адекватної політики»

Звертаючись до мешканців обох нових країн єврозони, Альмуніа нагадав, що євро надає широкі можливості підвищити економічне зростання, забезпечити більш стабільну економіку, нижчі ціни, кращі умови для добробуту громадян. Однак, зазначив представник Єврокомісії, євро є валютою, яка потребує адекватної політики, здорової мікроекономічної політики, подальших реформ – це потрібно, шоб розділити з іншими країнами єврозони всі вигоди єдиної грошової одиниці. За словами комісара, євро посідає друге місце у світі після американського долара, але євро вимагає дисципліни і строгості в боротьбі з підвищенням цін, низької продуктивності праці тощо. Хоакін Альмуніа попередив Кіпр і Мальту, що особливо в дні переходу на нову валюту влада, громадяни, економічний сектор і споживчі організації мають стежити за дотриманням відповідних цін, уникаючи їх підвищення.

«В інших країнах це було можливе. Вони не були добре підготовані, і тому там трапилися деякі зловживання. Я впевнений, що мальтійська економіка, влада і громадяни досягнуть успіху у цій надзвичайно сприятливій можливості забезпечити краще майбутнє для всіх своїх громадян», – наголосив Комісар ЄС з економічних питань.

Нині кіпрські і мальтійські банки й підприємства отримують запаси єврокупюр і монет. Нові гроші надходять і до крамниць, щоб вони змогли з 1 січня 2008 року давати здачу виключно в євро, таким чином прискорюючи перехід Кіпру і Мальти зі старих на нові гроші. В обох країнах з грудня можна було придбати міні-набори з євромонетами – таким чином споживачі мають можливість ознайомитися з валютою ще до початку її обігу. І на Кіпрі, і на Мальті тисячі компаній зобов’язалися не шукати вигоди від зміни валюти і не підвищувати ціни.
XS
SM
MD
LG