Доступність посилання

ТОП новини

Румунія: перший рік в Євросоюзі


Богдана Костюк Київ, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 січня 2007 року Румунія і Болгарія стали членами Європейського Союзу. Що зроблено за цей час, з якими проблемами зітнулись нові мешканці «європейського дому», як проходить процес закріплення європейських принципів і стандартів у новачків? Румуни, наприклад, переконані, що зі вступом до ЄС їхня країна позбулась «історичної несправедливості» і повернулася додому, за межами якого опинились унаслідок розподілу світу переможцями у Другій світовій війні.

(RadioSvoboda.Ua)
Румунія отримала змогу брати участь в ухваленні рішень у межах ЄС, має своїх експертів та представників у всіх євроструктурах – від Європейської комісії до Європейського парламенту та регіональних програм.

Румунія за рік членства в ЄС запропонувала Євросоюзу низку проектів та ініціатив, що стосуються різних галузей внутрішньої та зовнішньої політики. Серед іншого, йдеться і про ініціативу щодо вироблення спільної політики з питань міграції, розвитку розширеного простору Чорного моря, енергетики та гуманітарної сфери.

Про все це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів Посол Румунії в Україні Траян Лауренцію Христя.

«Бути іншим означає жити по власних законах, а бути членом європейської спільноти означає захищати інтереси своєї держави, її народу за допомогою універсального європейського права. Права, що його виробили європейські демократії упродовж віків, і нині який практикує Євросоюз. На цих засадах ми будуємо свої стосунки і з Україною, і наступні міждержавні проекти».

«Румунська «культурна революція» триває»

За словами посла Христі, за сприяння ЄС румуни проводять реформи у комунальній, соціальній та безпековій галузях, і вже можна говорити про певні успіхи. У першу чергу – у підприємництві та комунальній сфері.

Про деталі розповів радник муніципалітету міста Тімішоара Корина Рачяну: «Я свою роботу на цій посаді почала з того, що запропонувала мешканцям міста змінити... культуру: культуру поведінки, культуру життя. Довелося вчити людей не кидати недопалки і сміття просто на вулиці, не лаятись у транспорті чи у магазинах. Така румунська «культурна революція» триває досі. При цьому досвідом Тімішоара зацікавились інші міста. До речі, з нами і кілька українських міст хочуть співпрацювати – наприклад, Львів. Разом у нас все вийде!».

Разом з іншими членами Євросоюзу, Румунія веде боротьбу з інфляцією, безробіттям, нелегальною міграцією і забрудненням довкілля. І намагається бути гарною сусідкою для України, якій посол Христя щиро бажає якнайшвидше увійти до європейського дому.
XS
SM
MD
LG