Доступність посилання

ТОП новини

Не ділом, а словом! Мовні перли українського політикуму


Тетяна Ярмощук Київ, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Якщо не ділом, то словом. Заяви і виступи політиків можуть викликати довіру, недовіру, злість, посмішку і нерідко вибух реготу.

Традиційно неперевершеним майстром художнього красномовства серед українського політикуму був і залишається столичний мер.

Леонід Черновецький: «Якщо хтось робить ремонт та викидає вам у двір будівельне сміття – це ваші проблеми. І київська адміністрація із цим справитися ніколи не зможе. Якщо тільки ви на це не реагуєте. От назад йому додому і занесіть його викинуті старі вікна, двері та решту».

Але міський голова дбає й про дух киян.

Леонід Черновецький: «Я зацікавлений у тому, щоб люди вірили у Бога. Ходили у православні церкви, в мечеті, в інші культові заклади — і для євреїв, і для тих, хто сповідує іуда... цей...... ін .... індус... забув.... Га? Ні, ні. Інших власне... Га? Так, тих, хто сповідує індуїзм. Тих, хто сповідує буддизм».

А в полеміці з опонентами мер завжди досягає вершин ораторського мистецтва.

На пропозицію Юрія Луценко щодо проходження тесту на наркотичну залежність мер Леонід Черновецький відповів: «Перед кожним виступом Луценко випиває стакан горілки, а після цього збуджує народ всілякими дурними розповідями про всілякі жахливі історії. Задля цього я готовий пройти разом з ним медогляд. А оскільки він такий впевнений, то заодно ми і перевіримо наркотичну залежність Луценка та мою».

Зрозуміло, що змагатися з київським мером решті політиків практично неможливо. Хоча вони до цього все ж таки прагнуть. Переважаючи конкурента якщо не вигадливістю, то, принаймні, суворою вимогливістю до себе самих.

«Промисловик» Віктор Янукович

Екс-Прем’єр Віктор Янукович характеризував найбільш пікантні особливості власного становища такими словами: «Я промисловик. Я 20 років пропрацював керівником різних підприємств. І вже більше ніж 10 років працюю чиновником. Як кажуть вліз ... вліз в дерьмо».

Самокритичність дозволяє Вікторові Януковичу бути джентльменом і в оцінці дам. Скажімо, своєї наступниці на посаді голови уряду Юлії Тимошенко як Прем’єра.

Віктор Янукович: «Як вони на ковзанах каталися. Я подивився на неї, як вона каталася, і подумав, що треба співставити її як Прем’єра, і як людину, яка катається на цих ковзанах. І я сказав: вона Прем’єр-міністр, як корова на льоду».

Розповідач анекдотів Тимошенко

Юлія ж Тимошенко цьогоріч замахнулася на славу Comedy club та Романа Трахтенберга, потішивши публіку та й саму себе анекдотом, який вона присвятила антикризовій коаліції.

Юлія Тимошенко: «Білочка і зайчик покохали один одного і створили родину. Почали жити, кохати одне одного, а діти не народжуються. І вони пішли до мудрої сови і питають: «Що нам робити? Ми, білочка і зайчик, створили родину, а діти не народжуються. Це чому? Тому що ми такі різні, ми білочка і зайчик?» А сова подивилася і каже: «Ні! Тому що ви обидва хлопчики».

Великий Кличко

(ukrinform)
А найсильніший представник української політики, боксер Віталій Кличко добряче налякав секретаря Київської адміністрації Олеся Довгого. Їхній діалог, точніше монолог Кличка і рухливу, але вербально неоформлену реакцію Довгого, навіть номінували на скандал року.

Вітай Кличко: «Ви такий маленький, але такий наглий, ви собі й не можете уявити».

Тим часом, журналісти мріють про створення спеціальної, політичної, ліги Клубу веселих і кмітливих. Подейкують, що професійні актори розмовного жанру цього відверто побоюються.
XS
SM
MD
LG