Доступність посилання

ТОП новини

Загроза збройного конфлікту в зоні Чорного моря досить висока. Скільки коштує Белградові підтримка Москви? (Огляд закордонної преси)


Василь Дарчук Прага, 2 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вже на початку Нового року газети публікують попередження експертів про можливість «катастрофічного збройного конфлікту» у зоні Чорного моря, при цьому не виключено, що він зачепить і Україну. Чимало газет пише про можливі сценарії президентських виборів у Грузії 5 січня, де розгорілася гостра політична конкуренція між Міхаїлом Саакашвілі та опозиційними кандидатами. У пресі інформують про намагання Росії взяти під свій контроль частину енергетичних потужностей Сербії.

Канадська «Ґлоб енд Мейл» прогнозує загострення протистояння між Сходом і Заходом у зоні Чорного моря вже цього року і передбачає тут у 2008-му «кілька вибухів» воєнного характеру. Газета пов’язує це з самопроголошенням незалежності Косова та погрозами Росії підтримати повстанські тенденції в низці регіонів «Грузії, України, Азербайджану та Молдови», «які готові у 2008 році перетворитися в повномасштабні війни за відокремлення», – пише «Ґлоб Енд Мейл» у середу. Газета вважає найбільш «вибухонебезпечним» питанням порядку дня самміту НАТО навесні 2008 року в Бухаресті – плановане прийняття до альянсу Грузії і наголошує на «озлобленості Москви розширенням присутності НАТО на берегах Чорного моря». «Ґлоб енд Мейл» інформує також про загострення стосунків між прозахідними і проросійськими силами в Україні і про пряме обвинувачення прем’єра Юлії Тимошенко на адресу Москви, яка, за твердженнями українського чільника, фінансує «українські опозиційні партії». Канадське впливове видання наводить слова одного з відомих західних експертів про те, що: «шанси якогось збройного спалаху, щонайменше, в одному з кризових регіонів Чорного моря в наступаючому році тривожно високі. Наслідки можуть бути катастрофічними».

Суперники Саакашвілі можуть об’єднатися

Чимало європейських газет пишуть у середу про наближення дати президентських виборів у Грузії, які відбудуться 5 січня. Так, впливова «Файненшел Таймс» відзначає, що результати більшості опитувань прогнозують жорстку політичну боротьбу між Саакашвілі та його опонентами з опозиції. Газета зауважує, що при нинішній підтримці Міхеїла Саакашвілі у 30 відсотків і опозиціонера Ґачечіладзе у 20 відсотків та коливаннях 25-30 відсотків виборців не виключено об’єднання суперників Саакашвілі у другому турі з метою завдання поразки лідерові «революції троянд», який мріє про повернення у крісло президента Грузії.

Скільки коштує для Сербії «політична підтримка Москви»

Вже згадана «Файненшел Таймс» пише у середу про наміри Росії купити за 590 мільйонів доларів 51 відсоток акцій сербської державної нафтової монополії. Лондонське видання також інформує про сумніви сербської влади щодо ціни, яку Белграду доводиться платити за «політичну підтримку Москви».
XS
SM
MD
LG