Доступність посилання

ТОП новини

Словенія починає головування в ЄС


Мар’яна Драч Прага, 2 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Словенія стала першим новачком Європейського Союзу, що від Нового року і до липня буде головувати в цьому європейському клубі. Колишня югославська республіка з населенням у два мільйони координуватиме європейську політику організції, що об‘єднує близько півмільярда людей, і зможе розставити тут нові акценти. Які ж завдання ставлять перед собою у Любляні і яких підводних рифів їм варто остерігатися?

Найбільше непокоїть Словенію доля західної частини Балкан, яка на думку словенських дипломатів, повинна мати європейську перспективу. Тут передовсім йдеться про Косово.

Міністр закордонних справ Словенії Дімітрій Рупель зазначив: «Сподіваюся, що під час нашого президентства в ЄС ми зможемо сприяти розв’язанню косовського питання. З огляду на те, що відбувалося за останні місяці, ми розуміємо, що Словенії доведеться мати справу з цими дуже складними процесами. Я очікую, що вони завершаться до кінця нашого президентства».

Косовари збираються проголосити незалежність від Сербії, а Словенії доведеться докласти всіх зусиль, щоб цей крок не спровокував хвилю насильства на Балканах. Словенці так само як жителі Сербії та краю Косово колись разом входили до складу Югославії і тепер у європейських столицях сподіваються, що дипломати у Любляні зможуть задіяти старі зв‘язки.

За діями Словенії стежитиме керівництво Абхазії і Придністров’я

Те, що косовари живуть як сербська провінція, лічені дні більшість держав Європейського Союзу вже прийняли, але разом з тим вони сподіваються, що керівництво краю буде тісно узгоджувати свої дії з міжнародним співтовариством.

Як надати Косово фінансову та інституційну допомогу в Євросоюзі вже почали обмірковувати, але значно важче буде подбати, щоб цим шляхом не пішли інші. Лідери Абхазії та Придністров‘я будуть уважно стежити за кожним кроком словенських керівників, яким доведеться проявити неабияку дипломатичну майстерність. Тут головний інструмент – заяви президента ЄС, за які нині відповідає Словенія.

Увага до Косова неминуче означатиме, що менше уваги приділять іншим європейським питанням. Так на задній план відійде європейська політика сусідства. У своїй програмі президентства Словенія заявила, що короткотермінові інтереси ЄС у регіоні полягають в економічній співпраці та поглибленні міжлюдських контактів. Так, зокрема, за час головування Словенії в Україні має пройти нарада чорноморських держав.

Не оминути традиційних питань: зміни клімату та енергетики

А на міжнародній арені словенцям доведеться займатися двома питаннями, традиційно важливими для Євросоюзу – це зміна клімату та енергетика. ЄС домагається схвалення міжнародної угоди, що має обмежити викиди в атмосферу двоокису вуглецю після 2012 року, коли закінчуєтьься дія Кіотського протоколу. Європейський Союз також збираєтся офіційно схвалити газогін «Набукко», який має забезпечити доступ до покладів блакитного палива довкола Каспійського моря.

Словенія перебрала головування у Євросоюзі від Португалії, а в липні європейський човен попливе під командою французького капітана.
XS
SM
MD
LG