Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Пакистані перенесли з 8 січня на 18 лютого


Василь Зілгалов Прага, 2 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Незважаючи на незгоду опозиційних сил Пакистану, виборча комісія цієї країни оголосила у середу про перенесення парламентських виборів з 8 січня на 18 лютого цього року. Такі зміни пов’язують із напруженою ситуацією в Пакистані після вбивства минулого тижня лідерки Народної партії Беназір Бхутто.

Те, що центральна виборча комісія Пакистану оголосить про перенесення дати парламентських виборів у своїй країні – не було несподіванкою.

Напередодні секретар виборчої комісії Канвар Ділшад заявив, що проведення виборів 8 січня «виглядає неможливим», бо внаслідок нестабільності в багатьох регіонах Пакистану після вбивства Беназір Бхутто чимало виборчих дільниць зруйновані. Хоча представники опозиції, Пакистанська народна партія покійної Беназір Бхутто, яку очолюють нині її чоловік Асіф Алі Зардарі та її син Білавал, а також партія колишнього прем’єра Наваза Шаріфа, наполягали на проведенні виборів саме 8 січня.

Після початкової невпевненості, чи погоджуватися на перенесення виборів, опозиція відчула, що здатна перемогти на хвилі підтримки саме 8 січня. Опозиційні партії також побоюються, що президент Мушарраф використає будь-яку затримку виборів у своїх інтересах. На Заході, зокрема, в США, також переконували Ісламабад дотримуватися демократичних процедур і провести вибори 8 січня.

Загинули десятки осіб

Упродовж акцій непокори, які охопили чимало регіонів Пакистану після вбивства Беназір Бхутто 27 грудня, були зруйновані чимало виборчих дільниць і знищена передвиборча документація, включно з бюлетенями і списками виборців. Так, у південній провінції Сінд спалили 11 окружних дільниць та всі списки виборців, які там були. А на півночі Пакистану відбулися зіткнення на релігійному ґрунті, в результаті яких загинули десятки осіб.

Однак сценарій виборів також залишається незрозумілим, бо в разі, якщо виграє Народна партія Беназір Бхутто, то для багатьох залишається не відомим план розподілу портфелів у владі. Асіфа Зардарі підозрюють у багатьох корупційних діяннях, а син Беназір – Білавал – досить молодий. Єдине, що ніби-то вирішено в Народній партії, так це посада прем’єра, яка, як повідомляють, обіцяна заступнику голови партії Аміду Макдуму Фахіму. Наразі обстановка в Пакистані залишається досить напруженою.
XS
SM
MD
LG