Доступність посилання

ТОП новини

Представник Європарламенту: «Переможцем року в Україні є демократія, а не та чи інша особистість»


Наталія Вікуліна Брюссель, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Переможцем року в Україні є демократія, а не та чи інша особистість, водночас політики мають довести, що працюють заради майбутнього України. Так результати українського політичного року прокоментував Радіо Свобода голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Адріан Северін.

Адріан Северін
(CE)
А.С.: Я думаю, що Україна має багато особистостей, важливих політичних персон. І я сподіваюся, що ці люди доведуть своїми вчинками, що вони працюють заради України, заради майбутнього «європейської України», заради майбутнього сучасної, демократичної і процвітаючої України, а не заради власних політичний амбіцій. Це все, що я можу сказати, я не став би створювати будь-які ієрархії, я в них не вірю. Я думаю, що Україна потребує дуже тверезого і глибокого підходу. У цьому світлі я б утримався від того, аби сказати, хто в цьому році переміг, а хто програв, хто є найбільш впливовим, найбільш успішним українцем року. На мою думку, Україна як країна, як держава потребує величезного успіху, аби підтримати свої законні прагнення і законні прагнення своїх людей. І тому я закликаю всіх політичних лідерів працювати разом розважливо і серйозно. І будемо сподіватися, що майбутнє буде добрим, світлим, гарним для України і її мешканців.

Р.С.: Однією з важливих політичних особистостей в Україні вважають Юлію Тимошенко. Як би ви прокоментували її обрання на посаду прем’єр-міністра?

А.С.: Я думаю, що цього призначення слід було очікувати. Тому що результати останніх парламентських виборів в Україні засвідчили можливість Помаранчевої коаліції, яка б набрала необхідну кількість голосів. Я шкодую тільки про те, що від виборів до формування нового уряду минуло так багато часу. Для будь-якої країни, а особливо для такої країни, як Україна, яка стоїть перед обличчям стількох багатьох викликів, такий довгий час політичної непевності дуже і дуже небезпечний. Тож я можу тільки привітати формування нового уряду. І я сподіваюся, з одного боку, що цей уряд буде здатним продовжувати і збільшувати необхідні реформи для того, щоб розвивати демократію, верховенство права і ринкову економіку в Україні. І також щоб розвивати здатність до взаємодії між Україною та ЄС, зміцнюючи відносини між Україною та ЄС. Водночас я сподіваюся, що настане період політичної стабільності, який дозволить Україні запровадити необхідні покращення у своїй Конституції, аби виконати кілька важливих завдань, такі як покращення системи перевірок, розділ між бізнесом і політикою, а також децентралізація держави, аби збільшити єдність і згуртованість народу. Ось на що ми сподіваємося. Я також сподіваюсь, що будуть поважатися зроблені перед виборами і у світлі виборів домовленості, як розділити у найкращий спосіб владу і повноваження між коаліцією та опозицією. І що у такий спосіб діалог між коаліцією та опозицією настане.

Р.С.: Чи ви думаєте, що політичну кризу в Україні можна нині вважати завершеною?

А.С.: Я не хочу робити припущення щодо цього, робити будь-які прогнози. Я, звичайно, маю власні погляди, сподівання і побоювання. Але я не думаю, що мені доречно намагатися робити будь-які прогнози на нинішньому етапі. Я сподіваюся тільки на те, що політичну кризу насправді подолають, і подолають на довгу перспективу. І я закликаю всіх політичних лідерів, всі політичні сили зосередитися на пріоритетах країни і працювати разом, аби втілити в життя ці пріоритети, аби впоратися з реальними викликами в країні. Ось на що я сподіваюся. І, звичайно, я заохочую політичних лідерів це зробити. І я можу також сказати, що у цьому Європарламент і особливо його делегація у зв’язках з Україною готові допомогти українським лідерам.
XS
SM
MD
LG