Доступність посилання

ТОП новини

2008 рік пройде на тлі глобальної економічної кризи? Росія хоче ізолювати свій Інтернет за допомогою кирилиці. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість впливових європейських видань попереджають про згубні наслідки зростання світової ціни на нафту для економіки європейських країн. А чимало видань пише, що Росія намагається створити свій Інтернет на кирилиці, що означає ізоляцію переважної більшості Інтернет – користувачів у цій країні від глобальної мережі. Також у пресі продовжують обговорювати можливі наслідки проголошення незалежності Косова для Придністров’я, Абхазії та Південної Осетії.

Західні газети пишуть про негативні наслідки для економіки від зростання світової ціни на нафту. Так, лондонська «Ґардіан» зазначає, що нові ціни на нафту, які зараз зашкалюють за сто доларів за барель, не лише призвели до зростання цін на бензин, а й підштовхнули подорожчання багатьох товарів та послуг. Газета також інформує про припинення зростання у низці галузей на кшталт будівництва, торгівлі нерухомістю. Інша британська газета, «Дейлі Телеґраф», вважає, що «для економіки світу лунає сигнал тривоги» і попереджає, що інфляція та високі ціни на енергоносії будуть характерні для всього 2008 року. А лондонська «Індепендент» навіть прогнозує, що готелі й туристичні фірми змушені будуть в умовах кризи знижувати ціни для зацікавлення клієнтів.

Російська влада хоче створити «власний інтернет»

Вже згадана британська «Ґардіан» інформує у четвер, що російська влада планує створити власний Інтернет на кирилиці. Це, на думку газети, призведе до ізоляції російських користувачів Інтернету від глобальної мережі, бо у Москві також планують встановити контроль за виходом у світову павутину Інтернету. «Ґардіан» вважає, що «холодна війна поширюється також і на Інтернет».

Чи буде «помста за Косово» з боку Москви?

Впливова «Файненшел Таймс» вважає, що Росія може реалізувати свої погрози щодо «помсти за Косово». Мається на увазі одностороннє визнання Москвою самопроголошених територій на кшталт Абхазії, Придністров’я, Південної Осетії. «Файненшел Таймс» наводить прогнози експертів, що першою пробою для Москви може бути Абхазія, куди вже давно пливуть російські гроші, військові радники, і де видають російські паспорти всім бажаючим абхазцям. Не виключено, як випливає із експертних оцінок газети, що Москва визнає незалежність Абхазії до 2012 року, початку Зимової Олімпіади в Сочі. «Файненшел Таймс» пише, що плани Москви щодо «помсти за Косово» «викликають нервові реакції у США та ЄС». Це ж видання наводить думки експертів про те, що Росія й сама боїться поширення «синдрому Косова» на свої національні регіони.
XS
SM
MD
LG