Доступність посилання

ТОП новини

У столиці польських гір, в місті Закопане чекають українців


Єва Поштар Варшава, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Коли 21 грудня 2007 року Польща увійшла до Шенґенської зони, поляки раділи, що Різдвяні Свята та Новий Рік зустрічатимуть без прикордонного контролю на шляху до своїх рідних, які живуть у Західній Європі. Однак не минуло місяця від часу запровадження шенґенських віз для мешканців країн Східної Європи, коли у Польщі почали говорити не лише про плюси, а й про мінуси входження до шенґенської зони. Особливо потерпає польський туристичний бізнес.

Вже стало традицією, що столиця польських гір Закопане у першій половині січня чекає на українських, російських та білоруських туристів. На схилах польських Карпат вони з’являлися під час Нового року та відзначення Різдвяних свят за юліанським календарем. Були роки, коли до Закопаного приїздило близько 50 тисяч туристів зі Сходу. Власники готелів, пансіонів та лижної інфраструктури кажуть, що у туристів зі Сходу набиті гаманці, вони не жаліють грошей на всілякі витребеньки. Тому українцям, білорусам і росіянам крім лижного спорту пропонують у Закопане усілякі розваги під відкритим небом. Однак цього року столиця польських гір сумує – туристи з України вчасно не отримали віз, тому не буде заробітку для всієї туристичної галузі.

В престижному найдорожчому у Закопане готелі «Каспровий» підраховують збитки.

Марія Маковська: «Зараз набагато менше туристів. Близько 65 відсотків того, на що ми сподівались. Наш готель користується за кордоном посередництвом польських туристичних бюро. Вони повідомили нас, що були проблеми в отриманні віз».

Допомогти попросили депутата сейму

Підприємці із Закопаного просили допомоги в Анджея Гут-Мостового, депутата сейму з краківського округу.

Анджей Гут-Мостовий: «Мене повідомили, що внаслідок мого депутатського запиту, відправленого до міністерства закордонних справ, а також моїх кількох телефонних дзвінків, покращилася ситуація з візами. Однак є ще сигнали: часто треба довго чекати на видачу візи, буцімто є якісь спроби квотування кількості виданих віз».

МЗС Польщі запевняє, що зараз нема жодних перешкод у видачі віз для громадян України. Дипломатичні установи працюють у дві зміни. Однак польські дипломати лише засвоюють нові правила видачі шенґенських віз.

Попри всі проблеми з візами для громадян України, мешканці міста Закопане не втрачають надії, що українці до них все-таки приїдуть.

«Це тому, що наші гори Татри мають свою неповторну атмосферу», – зазначають мешканці польських гір.
XS
SM
MD
LG