Доступність посилання

ТОП новини

Повернення радянських вкладів: за справу готові взятися законодавці


Тетяна Ярмощук Повернути заощадження з сіро-блакитних радянських ощадкнижок, які з розвалом СРСР перетворилися на папірці, різні політичні сили обіцяють вже понад півтора десятиліття. Наразі Блок Юлії Тимошенко зареєстрував у парламенті законопроект щодо повернення українцям вкладів Ощадбанку СРСР. НУНСівці обіцяють підтримати законопроект союзників по коаліції. Партія регіонів заявляє: «Хочуть повертати (вклади) не живими коштами, а боргами за ЖКГ, іншими послугами – це неприпустимо, це обман людей».


Київ, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Повернути заощадження з сіро-блакитних радянських ощадкнижок, які з розвалом СРСР перетворилися на папірці, різні політичні сили обіцяють вже понад півтора десятиліття. Наразі Блок Юлії Тимошенко зареєстрував у парламенті законопроект щодо повернення українцям вкладів Ощадбанку СРСР.

Знецінені заощадження повністю мають повернути українцям впродовж 2008-2009 років. На руки люди отримуватимуть до тисячі гривень. Щоб не допустити інфляції та знецінення отриманих коштів, пропонується запровадити негрошову форму компенсацій. Йдеться про земельні ділянки, передачу права власності на акції акціонерних товариств, у яких державна частка акцій не перевищує 50%, передачу громадянам права на житло, яке будується, або ж погашення цими вкладами житлово-комунальних платежів.

Законопроектом пропонується також провести інвентаризацію рахунків громадян, що мають право на компенсацію та створення єдиного реєстру. Пришвидшити виплати законодавці пропонують за рахунок коштів від приватизації «Державного експортно-імпортного банку» та «Ощадбанку України».

Нунсівці обіцяють підтримати законопроект союзників по коаліції

Лілія Григорович: «Ми, безумовно, підтримаємо устремління БЮТу щодо повернення заощаджень громадян, аналогічно як і БЮТ підтримує наміри НУНСу зменшити пільги у тих кроках які зроблені, і які будуть робитися під час вдосконалення бюджету на 2008 рік. А в свою чергу ми голосуватимемо за ту концепцію, яку пропонує БЮТ».

Регіонали: Таке повернення грошей - це обман людей...

Представники ж Партії регіонів кажуть, що погоджуються, із тим, що влада мусить повернути знецінені вклади Ощадбанку СРСР, однак не підтримують концепції, яку щодо цього має нинішня коаліція. Василь Кисельов: «Хочуть повертати їх не живими коштами, а боргами за ЖКГ, іншими послугами – це неприпустимо, це обман людей. Тому Партія регіонів там, де буде бачити, що пропозиція БЮТу реально налаштована на те, щоб були виконані обіцянки, ми це будемо підтримувати. Але там, де вони думають обманути людей, будемо людям роз’яснювати і не давати змоги дурити людей у черговий раз».

Про повернення коштів вкладникам Ощадбанку йдеться у передвиборчій програмі Блоку Юлії Тимошенко. Про це записано у коаліційній угоді між БЮТом та НУНСом. А у проекті бюджету на цей рік уряд виділив на це 20 мільярдів гривень. Загальний же борг держави перед громадянами на 1997 рік оцінювався в понад 120 мільярдів гривень.
XS
SM
MD
LG