Доступність посилання

ТОП новини

Польськими слідами Міколая Коперника


Єва Поштар Варшава, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Мандруючи Польщею, варто відвідати міста у яких жив та працював польський мислитель та відомий у світі вчений Міколай Коперник. Вченого, який жив у 1473-1543 роках, зараховують до найбільш освічених людей своєї епохи. Саме йому людство завдячує злам у баченні світу. Коперник був основоположником геліоцентричної системи світу. Крім астрономії він займався медициною, економікою, картографією, а також поезією. У трьох містах північної Польщі: Торуні, Фромборку та Ольштині збереглися пам''ятки про життя та наукові досягнення всесвітньовідомого вченого.

Художник Ян Матейко- картина «Міколай Коперник розмовляє з Богом»
(wikipedia.pl)
Поляки говорять про свого геніального земляка, що він «затримав сонце, зрушив землю». Адже до епохи Міколая Коперника люди були переконані, що центром всесвіту є земля, а сонце та планети кружляють навколо неї. Свою революційну теорію про сонячну систему Міколай Коперник детально виклав у 1543 році в книзі «Про обертання небесних сфер». Слідом за вченням Коперника пішли згодом інші світові вчені: Й.Кеплер та І. Ньютон.

Пам''ятки із життя, наукові книги та астрономічні прилади, якими користувався у науковій роботі великий астроном, в основному зберігаються у північних регіонах Польщі. Перш за все, туристові, що мандрує слідами Коперника, треба відвідати місто Торунь. Тут один із небагатьох у Європі комплекс середньовічної міщанської архітектури. У його центрі два будинки, що належали роду Коперників, там і народився Міколай.

Так великий астроном уявляв сонячну систему
(wikipedia.pl)
Туристів зустрічає співробітник Музею-садиби Коперника Міхал Клосінський: «Зараз у садибі Коперника, можна дивитись виставку, приурочену життю вченого, також на горищі можна зайти у робочий кабінет астронома. Там зберігаються прилади, якими користувався Міколай Коперник».

Тривалий час був адміністратором католицької Вармінської єпархії

У своєму житті Коперник довгі роки був адміністратором католицької Вармінської єпархії. Її осідком був замок в Ольштині. Завданням Коперника було відродити економіку цього регіону, зруйнованого довготривалими війнами. В місті Ольштин, що розташоване на відстані близько 200 кілометрів на північ від Варшави, зберігся архів економічних робіт Коперника, його портрет, а також астрономічні прилади. Цікавинкою Ольштина є пам''ятник астронома, що в сидячій позиції зустрічає туристів біля воріт замку.

Про «вірування» туристів з усього світа, пов''язані з пам''ятником, розповіла співробітниця музею Марія Гжегорчик: «Зараз кожен вірить у все те, що захоче. Очевидно, можна доторкнутися носа Міколая Коперника, тим самим перевірити, чи цей жест принесе нам щастя у житті».

Близько ста кілометрів від Ольштина чергове місто Міколая Коперника. Це Фромборк, у якому польський астроном найбільш плідно науково працював. Там зі замкової вежі він визначав на небі орбіти планет. У Фромборку великий астроном помер.

Учені кажуть, що знайшли могилу Коперника

Минулого року з’явилося сенсаційне повідомлення: під кафедральним собором нарешті знайдено могилу Міколая Коперника.

Співробітник місцевого музею Коперника Барбара Цибульська розповіла: «Ученим після двох років пошуків, нарешті, пощастило знайти могилу. Там знайдено тлінні останки 70-літньої людини. Саме у цьому віці помер Коперник. Науковці нещодавно на базі черепа провели пластичну реконструкцію лиця небіжчика. Виявилось, що обличчя було дивовижно подібне до портретів Міколая Коперника.
XS
SM
MD
LG