Доступність посилання

ТОП новини

Грузія в суботу обирає Президента і вирішує свій курс щодо НАТО


Крім дострокових виборів голови держави, в країні цього дня відбудуться два плебісцити: про ставлення до вступу до Північноатлантичного союзу і про дату парламентських виборів. За посаду Президента змагаються донедавній лідер держави Міхеїл Саакашвілі і ще шість кандидатів. У разі, якщо жоден із кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, відбудеться друге коло виборів із двома кандидатами, які в першому наберуть найбільше голосів. За прогнозами, Саакашвілі здобуде перемогу як не відразу в першому, то в другому колі.


Крім дострокових виборів голови держави, в країні цього дня відбудуться два плебісцити: про ставлення до вступу до Північноатлантичного союзу і про дату парламентських виборів.

За посаду Президента змагаються донедавній лідер держави Міхеїл Саакашвілі і ще шість кандидатів.

За опитуваннями, найбільшу підтримку мають Саакашвілі, а також висуванець дев’яти партій об’єднаної опозиції, політик і підприємець Леван Ґачечіладзе.

Також на виборах балотується олігарх-мільярдер Аркаді (Бадрі) Патаркацішвілі, який публічно оголосив свої плани фінансувати супротивників Саакашвілі й якого офіційний Тбілісі підозрює в участі в змові з метою скинути владу й звинувачує в намаганні влаштувати державний переворот наступного дня після виборів; Патаркацішвілі, який заперечує ці звинувачення, останнім часом перебуває в Лондоні.

Інші кандидати – лідери ще кількох опозиційних партій: «Нові праві» – Давіт Ґамкрелідзе, Лейбористської – Шалва Нателашвілі, якого вважають популістом, «Партії майбутнього» – Ґіорґі Маїсашвілі і лідерка проросійської партії «Надія» – Іріне Сарішвілі-Чантурія.

У разі, якщо жоден із кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів, відбудеться друге коло виборів із двома кандидатами, які в першому наберуть найбільше голосів.

За прогнозами, Саакашвілі здобуде перемогу як не відразу в першому, то в другому колі.

Міхеїл Саакашвілі, який донедавна був Президентом Грузії, перед виборами подав у відставку з посади голови держави, щоб створити формальну підставу для призначення дострокових виборів.

Він оголосив, що піде на ці вибори, після масових протестів грузинської опозиції в столиці Тбілісі на початку листопада 2007 року і розгону цих демонстрацій 7 листопада силами правопорядку. Однією з вимог опозиціонерів була відставка Саакашвілі.

Іншою з вимог опозиції була повернути парламентські вибори з жовтня на квітень цього року. Вибори мали було відбутися в квітні за попередньою редакцією Конституції, але Основний Закон змінили, так що вибори перенеслися на жовтень.

Тепер щодо дати виборів одночасно з достроковими виборами в суботу відбудеться плебісцит. Він, однак, буде лише дорадчим і не матиме прямої сили.

Так само дорадчим буде й плебісцит щодо підтримки можливого вступу Грузії до НАТО. Як очікують, виборці підтримають цей вступ.
XS
SM
MD
LG