Доступність посилання

ТОП новини

Місія спостерігачів від України в Грузії: істотних порушень на дострокових президентських виборах не виявлено, не довіряйте «результатам» опитувань невідомих псевдоструктур


Українські спостерігачі вважають, що вибори відбулися в спокійній, доброзичливій і конструктивній атмосфері. Спостерігаючи за виборами більш як на 100 дільницях у визначальних регіонах Грузії, місія не зафіксувала істотних порушень, які могли б поставити під сумнів вільне і демократичне волевиявлення грузинських громадян.

Українські спостерігачі вважають, що вибори відбулися в спокійній, доброзичливій і конструктивній атмосфері, заявили вони в неділю в Тбілісі.

Спостерігаючи за виборами більш як на 100 дільницях у визначальних регіонах Грузії, місія не зафіксувала істотних порушень, які могли б поставити під сумнів вільне і демократичне волевиявлення грузинських громадян, мовиться в прес-релізі, який поширило посольство України.

Місія також висловила занепокоєння «спішно оголошеними» в суботу від імені нібито української організації «Спільна європейська справа» результатами іншого екзит-полу, за якими виглядало, що переміг опозиційний кандидат.

Українські спостерігачі звернули увагу, що такі екзит-поли, проведені «невідомими серед авторитетних соціологів псевдоструктурами», «не можуть вважатися за вартий довіри й неупереджений інструмент оцінки» результатів виборів.

Дані того екзит-полу зачитав якийсь професор Леонід Білоусов, який називає себе президентом інформаційно-аналітичного центру «Спільна європейська справа» з України. При цьому він відмовився назвати замовників і виконавців дослідження, як того вимагає грузинське законодавство.

Напередодні грузинських виборів відомий український соціолог Ірина Бекешкіна з Фонду «Демократичні ініціативи» застерігала, що вона й її колеги не знають такої особи й такої організації в українських соціологічних колах.

Український Фонд «Демократичні ініціативи» надавав допомогу в здійсненні екзит-полу, який провела низка грузинських недержавних інституцій на замовлення кількох телеканалів. Це опитування на виході з дільниць дало велику перевагу донедавньому Президентові Грузії. За ним Міхеїл Саакашвілі може отримати 53,8 відсотка.

Водночас грузинська опозиція, посилаючись якраз на результати екзит-полу «Спільної європейської справи», твердить про фальсифікацію результатів виборів і головного опитування і заявляє, що не визнає цих результатів чи й самих виборів узагалі.

Матеріали до теми:

• Росія критикує перебіг президентської кампанії і виборів у Грузії й їхню оцінку західними спостерігачами • Україна сподівається, що всі учасники виборчого процесу в Грузії визнають результати дострокових президентських виборів, які б вони не були • Грузія: на дострокових президентських виборах перед веде Саакашвілі, міжнародні спостерігачі не бачать серйозних порушень, опозиція знову невдоволена й мітингує • Екзит-пол у Грузії: Міхеїл Саакашвілі може перемогти вже в першому колі президентських виборів • Грузія обирала Президента і вирішувала свій курс щодо НАТО
XS
SM
MD
LG