Доступність посилання

ТОП новини

Як відгукнеться зростання ціни на нафту в Україні?


Тетяна Ярмощук Київ, 7 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ціни на нафту на світових ринках досягли рекордної позначки і продовжують зростати. В Україні ж це відгукується систематичним здорожчанням цін на бензин та дизпаливо.


Рекордне зростання цін на нафту на світових ринках пов’язане з нестабільною ситуацію на турецько-іракському кордоні, а також в Нігерії та ураганами у Мексиканській затоці, внаслідок чого частково припинився видобуток нафти та закрилися деякі нафтопереробні заводи. Негативно вплинуло на ціну нафти і падіння курсу долара.

Українцям не слід боятися різких стрибків цін на бензин

У цьому запевняє радник Прем’єр-міністра, бютівець Олександр Гудима: «У нас вже ціна європейська, не зважаючи на те, що Україна має ту перевагу, що її нафтотранспортна система дає можливість сподіватися, що в Україні, коли вже зовсім буде ринковою, все одно ціна буде дещо нижчою, ніж у Східній Європі, саме через ціну транзиту нафти. Нафтопровід «Дружба», яким російську нафту постачають до Європи, і є тим складником, який дає можливість Україні мати нижчу ціну. На жаль, цього зараз немає».

Експерти ж зазначають, що сьогодні Україні насамперед слід навчитися економити енергоносії. Екс-голова «Укртранснафти» Олександр Тодійчук: «Ми є одними з найбільших споживачів у світі, якщо брати на душу населення. Світ дивується, як невміло ми користуємося газом та нафтою. У нас є можливість видобувати власної нафти 4,5 мільйонів разом з конденсатом. Перспектива, яку нам малюють вчені, – це близько 7 мільйонів. Разом з тим, Україна може створювати близько 7-8 мільйонів біопалив. При економному їх використанні Україна могла б на 70-80% забезпечити себе своїми паливами».

За рік Україна споживає близько 16 мільйонів тонн нафтопродуктів: по 5 мільйонів тонн бензину та дизпалива та 6 мільйонів тонн мазуту. Понад 30 відсотків від потреби імпортують. Третину з цього ввозять з Росії, а решта з Білорусі, Литви та Болгарії.
XS
SM
MD
LG