Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Грузії: головний переможець – грузинський народ, який «бере справи в свої руки»


Сергій Драчук Прага, 7 січня 2008 (RadioSvoboda.ua) – На дострокових президентських виборах у Грузії безсумнівний перед веде донедавній Президент Міхеїл Саакашвілі. Але, на думку оглядачів, найважливішим у суботніх виборах було випробування демократії в Грузії, а головним переможцем став грузинський народ, який засвідчив, що може «взяти справи в свої руки».

Міжнародні спостерігачі говорили про цілу низку недоліків і порушень, які відбувалися в перебігу виборчої кампанії й самого голосування. Вони, зокрема, звертали увагу на проблеми зі списками виборців і використання адмінресурсу прихильниками владного кандидата Міхеїла Саакашвілі.

Але все це, стверджують вони, не стало на перешкоді вільному волевиявленню, і вибори загалом відповідали демократичним стандартам.


Сам Саакашвілі ще в суботу ввечері поспішив висловити впевненість у своїй перемозі на другий термін – що відразу ж не забарилася скритикувати опозиція.

«Я збираюся співпрацювати з усіма і боротися за об’єднання Грузії разом із усіма, співпрацювати з усіма патріотичними силами Грузії, з тими, хто погоджувався і хто не погоджувався з нами, хто голосував і хто не голосував за нас. Бо ж у нас спільна Батьківщина і спільні цілі. Перед нами спільні завдання, і врешті ми разом маємо перемогти, і ми переможемо разом. Ця перемога буде нашою спільною перемогою», – заявив Саакашвілі.

Тепер буде інакшим Саакашвілі, інакшим буде й грузинський народ

Але в цих його словах бачить надію на краще директор грузинської «Свободи» Давіт Какабадзе. У разі другого терміну Саакашвілі поводитиметься інакше, сподівається він.

Зокрема, на думку Какабадзе, зі слів і дій Саакашвілі випливає, що він звертатиме більше уваги на внутрішні соціальні питання, які хвилюють пересічних грузинів, а не на зовнішньополітичну риторику, і працюватиме, щоб привернути закордонні інвестиції й створити нові робочі місця.

І в заявах опозиції, яка на протест проти результатів виборів погрожує новими демонстраціями, директор грузинського Радіо Свобода бачить позитив. Тепер, каже він, у Грузії навряд чи буде можливим таке силове придушення супротивної думки, як то було під час минулорічних листопадових протестів.

«Я певен, що тепер народ Грузії не дозволить жодному керівникові встановити якусь диктатуру. Тепер він вийде на вулиці за найперших її ознак», – вважає Давіт Какабадзе.
XS
SM
MD
LG