Доступність посилання

ТОП новини

Інфляційний рекорд Януковича – інфляційні перспективи Тимошенко


Тетяна Ярмощук Київ, 7 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Справи виявилися гіршими, ніж очікували. Новий уряд заявляє про 17-відсоткрову інфляцію і обіцяє вжити усіх заходів, аби зупинити інфляційні процеси. Чи вдасться Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко втримати інфляцію і як це можна зробити?

Кабінет Міністрів негайно має розробити план антиінфляційних заходів, оскільки інфляція за минулий рік сягнула 17%. Про це заявила Прем’єрка Юлія Тимошенко.

У проекті державного бюджету на 2008 рік уряд заклав прогнозний рівень інфляції на рівні 9,6%. Попри ситуацію, що склалася, нинішня коаліція обіцяє втримати задекларований рівень.

Голова Держрезерву, бютівець Михайло Поживанов заявив: «Уряд буде відпрацьовувати ці речі. Я не думаю, що якісь там державні інтервенції могли б сприяти цьому, бо у нас просто навіть немає таких резервів. Думаю, що Міністерство економіки буде пропонувати нам інші ринкові механізми. Я сподіваюся, що для цього ми зробимо максимум, і відповідь на це питання дасть проект закону про зміни до держбюджету на 2008 рік, який ми провинні ухвалити у березні».

Опозиція заявляє про необхідність приватизації великих підприємства

Представники ж нинішньої опозиції переконані, що втримати задекларовану інфляцію неможливо без приватизації великих підприємств, скажімо, Одеського припортового заводу, чи Укртелекому.

Регіонал Василь Кисельов зазначив: «Таку інфляцію втримати неможливо, якщо не вживати ніяких заходів, які пов’язані із тим, щоб не приватизувати такі об’єкти, як Укртелеком, або Одеський припортовий, який не дали нам приватизувати. Тому я вважаю, що не нереально, і це знову обман виборців. В цьому році інфляція складатиме двохзначну цифру – не менше 12-15%».

«Уряд може втримати інфляцію, однак за все потрібно платити»

Кабінет Міністрів може втримати інфляцію у межах 10%, вважає директор Інституту приватизації Олександр Рябченко, однак за все потрібно платити.

Олександр Рябченко: «І, скоріше за все, двома показниками. Перше – це обсяг економічного зростання, яке, як думаю, у наступному році буде не 7%, а менше. А по-друге, це курс гривні. І якщо вже орієнтуватися на інфляцію менше 10%, то, скоріше за все, варто чекати ревальвації. Тоді це буде можливе, але дуже складне досягнення інфляції 9,6%, бо це пов’язане безпосередньо із третім показником, дефіцитом реального бюджету, можливістю виконання соціальних програм та передвиборчих обіцянок».

У минулорічному бюджеті Кабінет Міністрів Януковича закладавв прогнозний показник інфляції на рівні 7,5%. Втім восени Міністерство економіки збільшило цей показник вдвічі. Минула урядова команда пояснювала це достроковими виборами та зростанням цін на світових ринках.
XS
SM
MD
LG