Доступність посилання

ТОП новини

Чи позбавлять себе народні обранці недоторканності?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У новий рік народні депутати увійшли недоторканними. Хоча й наввипередки декларують своє бажання позбутися цього. Коли і як парламентарі планують стати доторканними, і наскільки одностайною буде підтримка скасування недоторканності?


Зняття депутатської недоторканності та скасування пільг було одним із передвиборчих гасел Блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України – Народної самооборони». Про необхідність цього дуже часто заявляв і Президент. Скасування недоторканності є одним із пунктів коаліційної угоди між БЮТом та НУНСом, тож вирішення цього питання – це справа техніки, запевняє представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович. «Ще у травні-червні, коли ми рушили у дострокову передвиборну кампанію, ми презентували нашим виборцям ці законопроекти. Вони, безумовно, є і вже півроку чекають, поки пальчики парламентської коаліції, яка місяць тому постала на політичній карті України, перейшовши через бюджетний процес, натиснуть кнопочку «ЗА». У цьому немає жодного сумніву, як і немає сумніву у тому, що й інші фракції, які обіцяли те ж саме своїм виборцям, долучаться до нас. Сказати конкретну дату, годину і хвилину я не можу. Це технічне питання».

Регіонали: а ми вже голосували за недоторканність

Представники ж Партії регіонів кажуть, що підтримуватимуть скасування депутатської недоторканності. Однак наголошують, що вони вже за це голосували. Регіонал Михайло Чечетов: «Партія регіонів скасувала депутатську недоторканність ще у серпні. Ми проголосували у сесійній залі за скасування депутатської недоторканності депутатів, міністрів, Президента, суддів, усіх. А ті, хто говорив про це, вони ще не вдарили палець об палець».

А як бути з Конституцією?

На початку вересня минулого року, коли діяв Указ Президента про розпуск Верховної Ради, минула коаліція зібралася у сесійній залі та проголосувала за скасування недоторканності. Президент Віктор Ющенко назвав те засідання провокацією, за якою стоїть бажання зірвати вибори.

Депутатську недоторканність гарантує 80 стаття української Конституції. Скасування недоторканності означає чергову зміну Основного Закону. Тож для вирішення цього питання, окрім бажання народних депутатів, потрібне і позитивне рішення Конституційного Суду.
XS
SM
MD
LG