Доступність посилання

ТОП новини

30 років тому США повернули Угорщині одну з її найбільших історичних реліквій


Василь Плоскіна Угорщина, 8 січня 2008 – Цими днями минає рівно 30 років з часу передачі Сполученими Штатами Америки корони Угорського королівства угорському народу. Її таємно вивезли з Будапешта наприкінці Другої світової війни, щоб ця реліквія не стала військовим трофеєм радянських військ.

800-літню корону угорських монархів оповиває ореол легенд і детективних історій. Згідно з церковними хроніками, її виготовлення припадає на кінець ХІІ століття в часи правління угорського короля Бели Третього. А вчені додають, що корону скомпонували з двох окремих ювелірних частин – нижньої грецької та верхньої латинської. Реліквія, до речі, містить зображення візантійського імператора Дукаса (Дуки) VII Михайла, який правив східною імперією наприкінці 11 століття.

Корону одягав і чоловік київської княжни Анастасії

Упродовж восьми останніх століть корона вінчала голови 55 угорських монархів, у тому числі Андраша Першого, чоловіка київської княжни Анастасії (доньки Ярослава Мудрого). Ювеліри пізніших часів навмисне залишили на її маківці похиленого золотого хрестика, який пошкодився під час втечі придворних від іноземного ворога у XVII столітті.

Будапештський історик Даніела Орос розповіла: «Останній угорський та австрійський монарх Йосип IV з династії Габсбургів був коронований нею у Будапешті 1916 року. Двадцятьма вісьма роками пізніше, після приходу до влади нілашистів, тобто угорських нацистів, на чолі з Ференцем Салаші про подальшу долю корони піклувалися вже військові підрозділи, які охороняли цю національну реліквію».

Востаннє її рятували навесні 1945 року. Ïї рятівник, колишній вартовий Йожеф Вітейз зазначив: «Нам треба було доставити корону у військову ставку Ференца Салаші на віллі Штіллінґа...» За словами вартового, його товариші конспірували свій цінний багаж у Європі як могли, аж поки він нарешті без пригод не потрапив до Сполучених Штатів Америки.

Власність угорського народу

Корону повернула в Угорщину адміністрація американського президента Джиммі Картера. Виступаючи на початку січня 1978 року на урочистій церемонії передачі угорської корони представникам уряду Угорської Народної Республіки в Будапешті, тодішній держсекретар Білого Дому Сайрус Венс сказав, що Сполучені Штати зберігали цю історичну релігію з усвідомленням тієї відповідальності, що корона є власністю угорського народу. Її місце на батьківщині, де її будуть належно шанувати, сказав Венс.

До кінця 1990-х років угорська корона зберігалася в Національному музеї. Відтак її, за розпорядженням консервативного уряду Віктора Орбана, урочисто перенесли до угорського парламенту.
XS
SM
MD
LG