Доступність посилання

ТОП новини

Сміттєвий хаос у Неаполі: кінця і краю не видно


Наталка Кудрик Рим, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Південь Італії загруз у сміттєвій кризі. Через переповнені звалища і відсутність сміттєпереробних об’єктів відходи не вивозяться кілька тижнів. На розчистку доріг уряд кинув армійські загони, однак вулиці Неаполя та інших міст регіону Кампанія досі завалені відходами. Їх накопичилося майже 200 тисяч тонн. Щодо вимушеного рішення влади відновити старе сміттєзвалище неаполітанці виступили категорично проти. Люди блокують дороги, що призводить до запеклих, подекуди кривавих сутичок з правоохоронцями. Сміттєві баталії у Неаполі тривають роками. Попри надзвичайні заходи уряду та витрачені мільярди євро, кінця і краю цій війні поки що не видно.

У вівторок уряд оголосив про радикальні заходи у боротьбі зі сміттєвим хаосом. Передусім прем’єр Романо Проді пообіцяв збудувати в області три сміттєспалювальних заводи. Колишнього керівника італійської поліції Джанні Де Дженнаро на 4 місяці призначили надзвичайним урядовим комісаром, відповідальним за розв’язання кризи.

За словами Романо Проді, упродовж двох тижнів уряд призначить ще одного спеціального комісара, щоб покласти край 14-літньому періоду надзвичайної ситуації з відходами у регіоні Кампанія.

10 років порожніх обіцянок

На допомогу південноіталійській області Єврокомісія виділила 250 мільйонів євро. Водночас Брюссель, пригрозивши Італії санкціями, скептично відреагував на чергові заяви про будівництво сміттєпереробних об’єктів, адже подібні обіцянки там чують ще з 1997 року.

Передмістя П’янура – нині гаряча точка на карті Італії у прямому й переносному значенні. Кучугури сміття палахкотять у вогні, токсичні дими здіймаються у повітря. А жителі, озброївшись люттю і ненавистю, цілодобово відчайдушно протестують.

14 років тому на місці законсервованого сміттєзвалища їм пообіцяли відкрити поле для гольфа. А тепер, переконані мешканці, замість спортивних розваг їм доведеться знову вдихати сморід відновленого звалища, розташованого за кілька кілометрів від житлових будинків. Люди кажуть, що вони захищають свої права на цивілізоване життя і чисте повітря, а проблема відходів – справа місцевої і центральної влади, котрій неаполітанці не довіряють.

Рівень онкологічних захворювань значно вищий

85 шкіл по всій області Кампанія не змогли відкритися вчасно після різдвяних канікул через антисанітарні умови. Прем’єр-міністр закликав повернути дітей за парти.

Вчителька місцевої школи переконана у протилежному: «Проді нам сказав, що школи – це святе. Ми відповідаємо: здоров’я наших дітей – оце святе! Ми маємо бомбу над їхніми головами. Ми запитуємо: шановний прем’єр-міністре, ви б відправили сюди власних дітей? Та тут же сила-силенна різних хвороб гуляє, більшість дітей страждають на астму».

За висновками епідеміологів, через сміттєві негаразди рівень онкологічних захворювань у місцевості значно вищий, ніж в інших областях країни. У Неаполі та його околицях офіційно проживають близько 25 тисяч українських іммігрантів.

Винна неаполітанська мафія?

На Апеннінах продовжуються дебати на тему: хто винен і що робити. Урядовці кивають у бік місцевих керівників, а ті у свою чергу звинувачують ділків неаполітанської мафії. Каморра усіляко протидіє будівництву сміттєспалювальних печей, бо отримує великі прибутки від нелегальної утилізації відходів. Так десятиліттями сміття Неаполя залишається золотом для мафіозі, бідою для громадян і болючим мозолем для влади.
XS
SM
MD
LG