Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківськ колядує і «фестивалить»


Галина Добош Івано-Франківськ, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Кожний день Різдвяних свят збирав мешканців і гостей міста на Вічевому майдані, біля головної ялинки, де проходили мистецькі свята під відкритим небом. Кожне мало свої особливості.

Розпочиналися свята вертепною ходою, і перший день був відданий колядникам, другий став дитячим – виступи фольклорних гуртів з області. У третьому, на свято Степана, переважали муніципальні колективи.

Понад 40 років як виїхав із Прикарпаття Володимир Токар, зараз живе в Білорусії, у Гродному. Востаннє на батьківщину приїжджав 10 років тому. За виступами артистів спостерігає ледь не зі сльозами.

Володимир Токар: «Із 49-го року я не живу тут. Сподобалося мені. Всі ці обряди я знаю, сам колись з вертепом ходив».

«Вивчаємо наші традиційні народні обряди»

Чимало колективів мають звання народних. Учасниками останнього різдвяного концерту «Господь Бог Предвічний нині нам явився» стала і українська народна хорова капела з Москви, якою керує заслужений працівник культури України і Росії Вікторія Скопенко.

«Нашому колективу вже 15 років. І, звичайно, ми починалися саме з колядок, саме зі щедрівок. Перший раз на сцену ми вийшли із щедрівкою «Добрий вечір тобі, пане господарю». І з того почалася наша капела. Вивчаємо наші традиційні народні обряди, ми співаємо обробки українських пісень», – розповіла Вікторія Скопенко.

В Івано-Франківську також розпочинаються традиційні фестивалі духовної музики «Від Різдва до Великодня», які триватимуть до Шуткової неділі. А Вічевий майдан ще кілька днів буде місцем різдвяних дитячих спортивних забав.
XS
SM
MD
LG