Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині може зникнути унікальний дерев’яний собор, збудований без жодного цвяха


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Один із унікальних храмів України під загрозою знищення. Свято-Троїцький собор у Новомосковську на Дніпропетровщині, описаний Олесем Гончаром у романі «Собор», потребує негайної реконструкції. Цю церкву вважають шедевром дерев’яної монументальної архітектури козацького бароко. На замовлення запорозької старшини її збудував народний умілець Яким Погребняк.

Історія створення собору оповита легендами. Кажуть, у XVIII столітті креслення майбутнього храму козак Яким Погрібняк зробив патичком на землі. Замовникам – козацькій старшині – ані малюнок, ані авторське тлумачення не сподобались. Тоді козак усамітнився в плавнях, шукав натхнення у пості та молитвах. Погрібняк розповів, що уві сні до нього прийшов сам Микола Чудотворець і пояснив, яким має бути храм на Самарі.

Нині мешканці Новомосковська вважають вихідця з Харківщини Якима Погрібняка своїм земляком, бо ж найкращий твір майстер присвятив місту. Не тільки в Україні, а й у всьому світі знають про дев’ятибаневий Свято-Троїцький храм – єдину вцілілу дерев’яну храмову споруду Козацької доби. Собор, описаний Олесем Гончаром в однойменному романі, вважається взірцем інженерного мислення, б ж збудований «без жодного цвяха».

Віруючі говорять про споруду як про живу істоту

Місцеві віруючі говорять про споруду як про живу істоту: свою плоть віддали йому дуби та сосни з Самарської товщі, а Дух собору – то молитви, що звучать у храмі. Однак порятувати пам’ятку від руйнування парафіяни не можуть. Навіть побіля собору зараз страшно стояти: вежі нахилилися майже на 20 градусів. Останню реконструкцію тут провадили понад 130 років тому. Між тим, як розповів настоятель храму отець Володимир, дерев’яний фундамент прогнив і вже не в змозі утримувати конструкцію, підлога просіла, а в шпарини між дошками потрапляє волога.

Отець Володимир: «Посилена руйнація йде, ви ж бачите, що робиться! Треба бити на сполох, щоб урятувати, захистити!»

Зібраних парафіянами грошей вистачило тільки на косметичний ремонт

Порятувати пам’ятку намагалися силами місцевої громади. Проте зібраних парафіянами грошей вистачило тільки на косметичний ремонт: будівлю відчистили від полущеної фарби і знову поґрунтували. На повну реставрацію святині потрібно 13 мільйонів гривень, тільки проект реконструкції коштуватиме мільйон.

Таких коштів ані новомосковські доброчинники, ані місцева влада не мають, заявляє міський голова Віктор Литвищенко. «У нашому місті багато людей з великим серцем, зі щирою душею, які відгукнулись на мій заклик. Але на сьогодні ми зібрали тільки 200 тисяч гривень».

«Одна із найрідкісніших перлин в усій історії козацтва»

За свою більш ніж двохсотрічну історію Новомосковський Свято-Троїцький чотири рази був на межі знищення, втім, під час революції та війн дивом уцілів. Історики кажуть, що козацький собор вартий того, щоб його внесли до туристичного маршруту «Євро-2012», щоб іноземні гості мали можливість побачити перлину світової архітектури.

Старший науковий співробітник Дніпропетровського історичного музею Алла Москалець наголосив: «Це єдина пам’ятка козацького зодчества. Але найцікавіше – вона збудована непрофесіоналом, майстром з народу таким самим козаком, як і ті, для кого будувався цей храм. Це перлина нашого краю, одна із найрідкісніших перлин в усій історії козацтва».
XS
SM
MD
LG