Доступність посилання

ТОП новини

Програма дій уряду: яка вона є і як її втілювати


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: народний депутат України Валерій Писаренко (БЮТ) та президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Кабінет Міністрів оприлюднив доопрацьований проект програми дій уряду «Український прорив: для людей, а не для політиків» і виніс його на розгляд громадськості та подав Президентові.

Саме після надходження пропозицій від громадськості та фахівців буде ухвалено остаточний варіант програми дій.

У ньому також має бути враховано положення послання Президента України, яке оголосять на засіданні Верховної Ради. На цьому, нагадаю, наполягав Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко запевнила, що це обов’язково буде зроблено. Перш, ніж поговорити про механізм наступних доопрацювань та того, який остаточний вигляд може мати програма, я хотів би, щоб ми охарактеризували її для наших слухачів загалом.

На засіданні Кабміну перший віце-прем’єр Олександр Турчинов говорив про чотири основні стратегічні цілі, які ставить ця програма перед урядом.

Пане Писаренко, Ви як представник політичної сили, що входить до коаліції, власне, причетна до цієї програми, чи не могли б Ви охарактеризувати основні стратегічні напрямки цієї програми? Валерій Писаренко: Я хочу ще раз повторити, можливо, що, на мою думку, найбільш важливим є сам факт існування програми.

Хочу нагадати, що минулий уряд навіть не надав проект програми на затвердження до ВР.

А що таке програма уряду? У ній зазначені всі дії, які уряд пропонує робити у своїй діяльності, за які він буде відповідати через рік, коли буде заслуховуватися звіт про результати роботи уряду за цей рік.

Тобто, це документ, на підставі якого можна оцінювати і діяльність уряду?

Валерій Писаренко: Не просто оцінювати. Це документ, де попунктно можна говорити, чи виконано, чи не виконано. Після цього існують об’єктивні підстави вважати, що уряд або виконав свою функцію, або не виконав.

Тобто, через рік, якщо не буде позитивних зрушень, то, зрозуміло, що буде нормальним, якщо до уряду буде багато питань.

Крім того є таке питання щодо винесення недовіри такому уряду щодо його існування.

Ось наші опоненти, які зараз багато в чому говорять поганого про нашу програму, вони, до речі, навіть не розробили програму і працювали в автономному режимі. Ми сьогодні навіть не можемо сказати, що вони виконали, а що не виконали.

Сьогодні ми пішли іншим шляхом. Ми вирішили, що люди повинні знати не тільки те, з чим ми йшли на вибори, а люди добре знають нашу програму «Український прорив», яку ми презентували до виборів і на вибори, люди повинні знати, що Кабмін буде відповідати за певні дії, які будуть прописані в програмі, за певні економічні результати.

Ось мій колега, який є експертом з економічних питань, може підтвердити те, наскільки важливо, коли уряд ставить певні показники, за які він буде відповідати.

Тобто, ми розуміємо, що тепер уряд фактично сам себе зобов’язав на виконання певних дій, як повернення вкладів Ощадбанку.

От скажіть мені, коли то було, щоб на вибори пообіцяли і діяли так, як обіцяли, коли з 11 січня вже починаються виплати? Хто міг про це говорити ще під час виборів? Всі говорили, що вони зараз обіцяють, але не будуть робити. Робиться ж! Люди отримують гроші, і це важливо.

Тому, я думаю, сам факт існування програми на сьогодні є більш важливим, ніж ті положення, які в ньому є.

Ну, це суперечливе твердження.

Валерій Писаренко: Ні. Дивіться, це ці положення, які є. Просто якщо ми зараз будемо їх обговорювати, то нам не вистачить навіть дня ваших програм, щоб їх обговорити, тим більше з експертами.

А те, що буде факт відповідальності за ці положення, так то є 100%.

Пане Жаліло, я просив би Вас з експертної точки зору оцінити основні напрямки, які в цій програмі дій уряду закладені. Наскільки вони точно відповідають потребам українського суспільства сьогодні?

Ярослав Жаліло: Я думаю, що дійсно напрямки відповідають потребам суспільства, тому що тут охоплюються питання і гуманітарного розвитку, і питання економічного розвитку, і конкурентоспроможності, соціальні пріоритети, питання зовнішньоекономічні, зовнішньої політики, а також мені імпонує, що тут велика увага приділяється питанням розвитку АПК і сільської місцевості.

З іншого боку, скажімо, чого немає, принаймні не було в тому проекті, який виносився на обговорення в кінці грудня цього року, наприклад, на жаль, досить мала увага приділялася питанням регіонального розвитку.

Програма зосереджує увагу на аспектах адміністративно-територіального устрою, а питання такі дуже серйозні, як подолання міжрегіональної диференціації в рівнях доходів, в динаміці економічного розвитку, в якості життя, на жаль, вони опинилися за кадром.

Але, з іншого боку, коли колега говорив про те, що як добре, що уряд ставить якісь конкретні показники, то це абсолютно правильно. Але, на жаль, у тому проекті, який є в нас, цих показників, власне кажучи, немає.

От проект програми грішить тим, що у ньому не видно ні послідовності заходів, які мають здійснюватися, ні того, що уряд планує здійснювати в перший рік своєї діяльності.

Можливо, що в тій версії, яка, скажімо, була затверджена вчора, я чесно скажу, що я її просто ще не бачив, можливо, там це і є, можливо, колега це скаже, але якщо ми не бачимо послідовності, зрозуміло, що через рік ми не зможемо контролювати те, наскільки ефективно виконана програма.

І другий момент — момент реалізації. Розумієте, виникають цікаві речі. Наприклад, питання повернення вкладів в програмі, принаймні в тій економічній версії, яка обговорювалася, його не було. Тим більше не було викладено механізмів і вимог. Але сьогодні це є, так би мовити, пріоритетна дія уряду.

Тому виникає питання: чи втримається уряд від спокуси зосередитися на найбільш соціально резонансних речах, відкладаючи серйозні, можливо, непопулярні, можливо, якісь надто обтяжливі в усіх сенсах серйозні структурні реформи? Це серйозна проблема.

Пане Жаліло, дійсно може бути така річ, як збалансованість програми між соціальною складовою і реформами?

Ярослав Жаліло: Я скажу більше, що сьогодні ми в такій ситуації, коли економіка більше не може розвиватися, якщо ми будемо зберігати лише її соціальну орієнтацію, а суспільство більше не зможе нормально існувати, якщо зосереджуватися лише на економічних здобутках і на економічних пріоритетах.

Тому тут дійсно має бути інтеграція, тобто соціальна ефективність через реформування економіки, через продуктивність праці, яка створює більші доходи для людей, через більшу конкурентоспроможність, яка дозволяє розширювати і національне виробництво і на внутрішньому ринку, і на зовнішньому. Тобто, через це.

На сьогоднішній день в принципі інвентаризація проблем зроблена в програмі, вона дозволяє це зробити. Але знову-таки виникає питання реалізації і питання співвідношення короткострокових політичних мотивів і довгострокових стратегічних цілей.

Навіть сьогодні якщо ми візьмемо таку річ як бюджет-2008, про який багато говориться, вже виникають певні проблеми. Бо, наприклад, у тій же програмі є такі позиції, які пов’язані зі скороченням видаткової частини бюджету завдяки раціоналізації витрат, пов’язані зі збільшенням доходів із обсягами збільшення бюджетних видатків, спрямованих на розвиток, з питаннями, пов’язаними зі зменшенням податкового навантаження.

Реально проект бюджету-2008, який сьогодні існує, він балансує на грані, тобто він уже сьогодні є на межі того, щоб ми знову збільшили частку перерозподілу коштів через бюджет, а це вже суперечить тому, що закладено в коаліційній угоді, в програмі.

Насправді не відбулося збільшення бюджетних видатків на розвиток, на інвестиції, а це прямо вказано, тобто збільшенні інвестиційної складової у видатках державного бюджету. Це прямо сказано в проекті програми.

Тобто, розумієте, вже сьогодні є такі тривожні тенденції, коли ми не можемо стверджувати, що дійсно уряд має готовність і вміння реалізовувати положення цієї програми, дуже важливі положення.

Валерій Писаренко: Ну, давайте не будемо забувати, що уряд буде мати можливість внести зміни до бюджету упродовж своєї діяльності, тому, я думаю, певні корективи ще до бюджету будуть.

Тим більше, що ми брали на себе зобов’язання, що до березня будуть внесені значні зміни до Державного бюджету у зв’язку з ухваленням програми діяльності, а також у зв’язку з тим, що фактично бюджет робився цим урядом за два тижні, якщо ви пам’ятаєте, коли не було часу глибоко досліджувати цей документ.

І останнє моє запитання.

Чого ви очікуєте від положень послання Президента України, яке має бути оголошене на засіданні ВР, і Юлія Тимошенко як Прем’єр-міністр погодилася, що вони мають бути включені також у цю програму, в її остаточний варіант? Що там має бути, на вашу думку, найголовніше, чого ви очікуєте?


Валерій Писаренко: Я очікую, що Президент у посланні все ж таки оголосить про повну співпрацю з урядом, що буде фактично командна гра і командна відповідальність за діяльність цієї фактично політично-економічної команди в цьому році.

Ярослав Жаліло: Я думаю, що, по-перше, це має бути, пріоритизація завдань, тобто виділити з усієї цієї купи питань найголовніші.

Друге – це питання пошуку все-таки консолідації нації, консолідації провідних політичних та економічних сил у суспільстві.

І третє – це питання інтеграції завдань соціального та економічного розвитку, про що ми говорили.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG