Доступність посилання

ТОП новини

Президент США закликає до створення незалежної палестинської держави


Вольф Москович Єрусалим, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент США Джордж Буш завершує перший етап свого близькосхідного турне – візит в Ізраїль та Палестину і вирушає в арабські держави Перської затоки. Він закликає до залишення Ізраїлем окупованих палестинських земель та до створення біч-о-біч з Ізраїлем незалежної палестинської держави.

Президент США наполягав у своїх переговорах з ізраїльськими та палестинськими лідерами на створенні ще у біжучому році незалежної палестинської держави. Це означатиме болючі поступки для обох сторін у конфлікті, наголошував Джордж Буш.

Ізраїль мусить відійти до кордонів 1967 року, ліквідувати частину єврейських поселень на Західному березі, а палестинці – відмовитись від терору. Якщо одна з сторін не виконає обіцянок, даних раніше, сказав американський президент, – переговори стануть набагато складнішими.

Буш дав зрозуміти, що США не будуть втручатись у процес переговорів – це зостається проблемою сторін конфлікту, – але він був би радий, якщо мирна угода була б підписана ще до січня наступного року, коли він покине Білий Дім.

Складні завдання: на негайний результат чекати не варто

Переговорники мусять знайти рішення таких проблем, як статус Єрусалима, доля палестинських біженців та визначення лінії палестинсько-ізраїльського кордону.

Буш окреслив кілька параметрів роботи переговорних команд. Зокрема, на думку Буша, палестинські біженці повинні отримати від Ізраїлю компенсацію, бо нереально, що вони повернуться на терен Ізраїлю, а нові міждержавні кордони повинні враховувати сьогоднішню дійсність, тобто наявні на Західному березі єврейські поселення.

Президент США наголосив на американській підтримці інтересів безпеки Ізраїлю.

Місцеві експерти вважають, що, хоча візит Джорджа Буша дав новий поштовх мирному процесові, не слід очікувати негайних результатів, бо обидва лідери – і Прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт, і палестинський Президент Махмуд Аббас – надто слабкі політичні постаті, щоб піти на необхідні болючі поступки.
XS
SM
MD
LG