Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі загострюється «війна» за Соборну мечеть


Володимир Притула Сімферополь, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Сімферополі загострюється протистояння між мусульманами і місцевою владою. Міська рада неочікувано ухвалила рішення, яким виділила землю для будівництва Соборної мечеті у зовсім іншому місці, аніж там, де вже давно просив Муфтіят Криму. Мусульмани назвали це «знущанням» і готують судовий позов та акції протесту.

Щоп''ятниці вулиці довкола маленької міської мечеті Кебір-джамі забиті автомобілями прихожан
(RadioSvoboda.Ua)
Останнє рішення Сімферопольської міськради про виділення Духовному управлінню мусульман Криму земельної ділянки для будівництва Соборної мечеті на далекій та занедбаній околиці міста – вулиці Луговій – сколихнуло мусульманську громаду півострова.

Джемаледін-Аджа через сімферопольських депутатів не має змоги ходити до Соборної мечеті
(RadioSvoboda.Ua)
67-літній Джемалядін-Аджа з обуренням заявив: «У нас уже терпіння немає! Ми у вкрай важкій ситуації. Соборна мечеть Криму потрібна! Вона колись була, десятки таких мечетей були. А зараз жодної не залишилося. Як нам бути? Що нам робити? Не дадуть місця – самозахоплення робитимемо!»

Міськрада сама запропонувала, а потім «передумала»

Муфтіят ніколи не звертався з проханням до міськради про передачу йому ділянки на Луговій, а подавав документи на затвердження землевідводу під Соборну мечеть на вулиці Ялтинській. Кілька років тому саме ці два з половиною гектари міськрада сама запропонувала мусульманам як компромісний варіант у давній суперечці за місце для головної і найбільшої на півострові мечеті.

Після цього Муфтіят витратив понад 70 тисяч гривень на розробку проектної документації і два роки часу на її узгодження. Але у листопаді минулого року, коли всі документи уже були готові, міськрада, контрольована проросійськими і лівими силами, відхилила прохання мусульман.

У прес-службі Сімферопольської міськради пояснили, чим керувалися представники міської влади.

«Ділянку на Ялтинській не передали Духовному управлінню мусульман, бо до міськвиконкому надходило дуже багато звернень громадян про те, що не можна будувати будь-які споруди на узбережжі водосховища, бо це охоронна санітарна зона», – заявила співробітниця прес-служби Тетяна Шкуро. За її словами, виділена нова ділянка нічим не гірша.

«Нас хочуть просто «кинути»

Втім, заступник Муфтія Джеміль-ефенді зазначає, що нова пропозиція міськради неприйнятна.

Джеміль-ефенді: «Переходячи з однієї земельної ділянки на іншу, однак треба робити землевпорядні роботи. А це знову гроші і затримка в часі щонайменше на два роки. І тепер депутати кажуть, що на раніше погодженій ділянці – водоохоронна зона, що там не можна будувати, що 2 гектари для мечеті – це забагато. У нас же виникла думка, що на цю ділянку хтось поклав око, комусь там треба торговий центр збудувати. Тому нас хочуть просто «кинути».

Джеміль-ефенді також повідомив, що Муфтіят найближчими днями звернеться зі скаргами до суду і прокуратури. Водночас, у мусульманській громаді зріє серйозне невдоволення владою, й експерти не виключають масові виступи під релігійними гаслами.
XS
SM
MD
LG