Доступність посилання

ТОП новини

Помер Едмунд Гілларі, перший підкорювач «третього полюсу світу» – Евереста


Василь Зілгалов Прага, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Новій Зеландії у віці 88 років помер дослідник та альпініст Едмунд Гілларі – перший підкорювач Евереста. Гілларі піднявся на цю гору 29 травня 1953 року разом із провідником-непальцем Тенцінґом Норґейєм, котрий помер раніше, у 1986 році. До цього першого офіційного підкорення найвищої у світі гори (8 884 метри) близько 160 осіб загинули.

Сер Едмундом Гілларі з дружиною, 1954р.
(AFP)
Весь світ розділив на початку літа 1953 року радість тріумфу підкорення Евереста з Едмундом Гілларі та Тенцінґом Норґейєм. Дослідники розглядали тоді Еверест як третій полюс світу. Це була не просто гора висотою 8 тисяч 884 метри, а вершина з розрідженою атмосферою, де кисню на дві третини менше від норми, з температурою мінус 40 і потужними сніговими, льодовими лавинами.

Богиня неба і Всесвіту

Непальці називають Еверест «богинею неба».Назву горі дав британський топограф середини 19-го століття. Після підкорення Евереста королева Великої Британії Єлизавета нагородила Едмунда Гілларі, скромного пасічника з Нової Зеландії, званням рицаря, а його товариша, етнічного шерпа, Тенцінґа – почесною медаллю.

Сер Едмундом Гілларі, 2004 р.
(epa)
Сам Гілларі пізніше, у 2003 році сказав журналістам: «Ми це зробили, зробили першими. Ми довели, що це можливо, хоча лікарі, фізіологи попереджали нас, що навіть якщо ми досягнемо вершини, і при наявності запасу кисню ми все одно втратимо свідомість і загинемо. І там необхідно було подолати цей психологічний бар’єр, а подолавши його, ми змогли значно легше перебороти всі інші труднощі».

Пізніше Гілларі боровся проти комерціалізації і забруднення довкілля поблизу Евереста, багато допомагав шерпам – народності, що живе в околицях гори. Він став також почесним громадянином Непалу. Сьогодні у Непалі в буддійських храмах моляться за успішну реінкарнацію Едмунда Гілларі.

Українці також побували на Евересті

Пізніше Еврест підкорило до 3000 альпіністів. Серед українців харків’янин Сергій Бершов був на Евересті двічі. Весною 2008 року ціла українська експедиція з Донецька також планує піднятися на «третій полюс світу».

Але сьогодні підкорювачам Евереста легше з новими технічними можливостями, не те що першим – Едмунду Гілларі і його другові Тенцінґові Норґею 29 травня 1953 року.
XS
SM
MD
LG