Доступність посилання

ТОП новини

Перетягування канату чи політична ідилія? Перспектива президентсько-прем’єрських повноважень


Тетяна Ярмощук Київ, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Якими є стосунки між Президентом та Прем’єр-міністром? Чи варто очікувати зміни обсягу повноважень у президентсько-прем’єрських відносинах? І на чию користь?


Політична реформа, яка відібрала частину повноважень у Президента і передала їх Прем’єр-міністру, діє уже два роки. Спочатку, коли у кріслі керівника уряду сидів дружній до Президента Юрій Єхануров, змін до Конституції начебто й ніхто й не помічав. Втім, коли Прем’єр-міністром став Віктор Янукович, команда Ющенка заговорила про недосконалість політреформи та узурпацію влади урядом. Зрештою, практично всі політичні сили говорять про необхідність змін до зміненої Конституції.

«Нова редакція Конституції потрібна» Нині українська Конституція має дещо розбалансований вигляд, наголошує представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній.

«Прикладом може бути призначення голів адміністрацій. Вони подаються Кабміном, а призначаються Президентом. Якщо Президент і парламентська більшість належать до різних політичних сил, то призначити легітимного керівника фактично неможливо. Тому очевидно, що нова редакція Конституції потрібна. Але тут далі є дискусія. Президент та його оточення хотіли б посилення президентських повноважень. Тут взірцем є Україна часів Кучми з жорсткою президентською моделлю», – зазначає Олесь Доній.

Можливо, буде потрібен референдум Зміни до Конституції вносити потрібно, але не варто змінювати президентсько-прем’єрські повноваження, а лише дещо збалансувати їх, вважає БЮТівець Андрій Шкіль. Інакше ці питання мають вирішуватися виключно на референдумі.

Андрій Шкіль: «Зараз це виглядає добре тільки тому, що при владі союзники, але якщо Прем’єр буде з одного політичного табору, а Президент з іншого, тож потрібно передбачити ті зміни до Конституції, які б убезпечили і врівноважили процеси, які будуть відбуватися в подальшому. Але якщо наділяти більшими чи меншими повноваженнями парламент, уряд чи Президента, то для цього потрібен референдум». Ухвалення змін до Конституції, які б надали Президенту більше повноважень можливе, втім, лише за певних умов, вважає політичний експерт Тарас Березовець: «Має відбутися кілька передумов. Насамперед Партія регіонів має відмовитися від висування власного кандидата, підтримавши Президента Ющенка. І аналогічні кроки має зробити якщо не вся, то значна частина фракції Блоку Юлії Тимошенко. Питання внесення змін до Конституції до наступних президентських виборів може відбутися у тому випадку, якщо Юлія Тимошенко і Президент Ющенко залишаться основними кандидатами на наступних президентських виборах. Такий варіант є можливим. Зокрема, з огляду на ті зміни, які почалися всередині Партії регіонів». Експерти ж зазначають, що саме від того, чи будуть внесені зміни до Конституції, і якими будуть повноваження напередодні президентських виборів, залежатиме рішення Юлії Тимошенко висувати чи не висувати свою кандидатуру.
XS
SM
MD
LG