Доступність посилання

ТОП новини

Посилені заходи на кордонах Угорщини нелегалів не спиняють


Василь Плоскіна Угорщина, 11 січня 2008 – Не минуло й місяця від того часу, як Угорщина приєдналася до Шенґенської угоди і як прикордонна служба почала повідомляти про збільшення кількості порушників зовнішнього кордону Євросоюзу. Майже щодня патрулі або поліцейські з прикордонної зони виявляють поодинці чи групами іноземних громадян, котрі незаконно потрапили на територію цієї країни ЄС. Найбільше серед них втікачів із країн Африки та Південної Азії.

Іноземці часто-густо прориваються сюди з боку України так званим зеленим коридором на кордоні. Та попри це багато хто з них якимсь чином потрапляє до Угорщини й давно випробуваним способом – переправляючись у темряві через прикордонну річку Тису. Наприклад, лише за 11 місяців минулого року на ділянці угорсько-українського кордону затримали 220 осіб, що майже наполовину більше, ніж позаторік. 189 іноземців, зазначають угорські прикордонники, порушили водночас і українські правові норми перетину кордону.

Цікавою є і цьогорічна статистика. Так, з початком нового 2008 року тільки на ділянці прикордонної застави у селі Береґшурань затримали 8 нелегалів. Однак подібну статистику мають й інші прикордонні застави, не кажучи про південно-західний та південний напрямки, де Угорщина межує з Румунією та державами колишньої Югославії.

Кілька днів тому на тонкому льоду провалився в крижану воду Тиси один молодий сомалієць. На жаль, допомогти йому вже не вдалося. У збірному пункті Східного прикордонного управління в місті Нірбатор зараз можна зустріти громадян Кенії, Іраку, Камеруна, Палестини, Судану... Хтось із них чекав на нелегальну переправу через кордон не один місяць в Україні, а декому пофортунило більше – всього кілька днів.

Всі вони просять притулку і називають себе біженцями

У затриманих зазвичай нема жодних документів, які б ідентифікували їхню особу. Ще одна спільна риса: всі вони просять притулку і оголошують себе біженцями.

Прес-секретар Нірбаторського прикордонного відділку Ференц Левренц зазначив: «Мої колеги пересвідчилися в тому, що після входження Угорщини до Шенґенської зони наприкінці грудня минулого року збільшилося число нелегальних порушників кордону. Переважна більшість переконана, що на цьому напрямку не діє комплексна перевірка кордону і що коли вони його перейдуть, то матимуть вільний шлях на Захід. Але ж Угорщина приєдналася до Шенґенського договору після копіткої кількарічної підготовки своїх кордонів, де в нас є нині одна з найсучасніших систем контролю зони, що охороняється».

Сербсько-угорський кордон також приваблює нелегалів

На угорсько-сербському кордоні також не бракує порушників. Вони намагаються перебратися на інший бік кордону в темну пору доби, очевидно думаючи, що їх ніхто не бачить. Але всі такі пересування людей фіксує спеціальна оптична техніка, зводячи їхні шанси залишитись непоміченими практично до нуля.

В угорських операторів добрий телефонний зв’язок не лише зі своїми патрульними – нерідко вони повідомляють про порушників і своїм сербським колегам, щоб випередити протиправні дії іноземців, серед яких переважають вихідці з Косова.

Про будні своїх підлеглих розповів командир прикордонної застави в місті Келебія підполковник Мігай Бардош: «Порушники сховалися в невеликому ліску, який ми оточили. На жаль, трьом вдалося від нас втекти, а чотирьох іноземців ми затримали». Пізніше, однак, цих трьох втікачів затримала районна поліція.

Контрольно-пропускний пункт у Келебії має значні пропускні потужності. Прикордонники кажуть, що нелегалів, передусім, приваблює тут «зелений коридор», який вони будь-що намагаються пройти пішки з боку Сербії. Нерідко це їм вдається, і тоді процедура видворення таких іноземних громадян з Угорщини значно ускладнюється.
XS
SM
MD
LG