Доступність посилання

ТОП новини

Благодійництво депутатів Львівської облради за чужі гроші


Галина Терещук Львів, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Депутати Львівської облради удвічі збільшили свій депутатський фонд: із 7 з половиною мільйонів гривень до 15 мільйонів. Щомісяця кожен зі 120 депутатів облради розпоряджатиметься 10 тисячами гривень, які надаватиме виборцям як матеріальну допомогу. На думку експертів, це підкуп виборців за бюджетні гроші.

Упродовж минулих років щомісяця кожен із депутатів мав 5 тисяч гривень з бюджету для надання матеріальної допомоги людям. Особа звертається до обранця із заявою, кількома довідками, які засвідчують її матеріальну ситуацію і погані побутові умови. І тоді вона може розраховувати на разову допомогу в середньому по 500-600 гривень на рік.

Уже у ці січневі дні є заяви, але від тих самих людей, що звертались і у минулі роки. Адже ніхто не аналізує звернення. До слова, КРУ під час перевірки надання допомоги депутатами попереднього скликання виявило значні порушення.

Частина обранців взагалі не займаються питанням виділення допомоги . Тому наприкінці року не використали 200 тисяч гривень, які на сесії вирішили надати для лікування важкохворої дитини.

«Ця система створює видимість соціальної допомоги»

Водночас більшість депутатів підтримали зміну у бюджет про збільшення матеріальної допомоги з депутатського фонду удвічі. Заступник голови Львівської облради Лев Захарчишин такий крок назвав популістським, він вважає це залагодженням власних партійних інтересів за кошт бюджету.

Лев Захарчишин: «Ця система створює видимість соціальної допомоги. Насправді вона є спекулятивна. Адже є практика надавати допомогу у роздрібненому вигляді по 100-200 гривень, щоб охопити більше виборців, які в майбутньому будуть активістами того чи іншого депутата».

Депутат облради Михайло Задорожний, який ініціював збільшення суми для надання допомоги, розповів, що до нього у Дрогобицькому районі звертаються десятки людей по допомогу на лікування, і 10 тисяч гривень на місяць для депутата не така й велика сума. А 7,5 мільйонів додаткових гривень депутат радить взяти з резервних фондів голів адміністрацій.

Підкуп виборців чи турбота про їхній добробут?

Неефективним називає голова Львівської обладміністрації Петро Олійник використання 15 мільйонів гривень на матеріальні допомоги. Адже не завжди допомагають тим, хто справді потребує. А за таку суму можна, скажімо, збудувати пологовий будинок у районі чи санаторій для дітей, хворих на туберкульоз. А ще можна було б придбати дихальне обладнання для Дрогобицького шпиталю, через відсутність якого днями померли мама і син.

Експерти стверджують, що благодійництво львівських депутатів за чужий кошт – це ще й підкуп виборців. Адже обранці десь таки побоюються, що восени будуть дострокові вибори в місцеві органи влади і не за партійними списками. А більшість із них, згідно з соцопитуваннями, виборці взагалі не знають.
XS
SM
MD
LG